Kom uit je hoofd – Lisette Thooft

Titel: Kom uit je hoofd
Auteur: Lisette Thooft
Uitgever: Boekerij
ISBN: 978 90 225 7498 0

Wij Nederlanders zien onszelf als een nuchter volkje. Maar gezien de enorme hoeveelheid boeken over spiritualiteit kan daaraan getwijfeld worden. We hebben zelfs tijdschriften als Zin! en Happinez die laten zien hoe groot de behoefte aan spiritualiteit is. Er is zelfs een “Maand van de Spiritualiteit“!

Dat laatste tijdschrift is positief te spreken over “Kom uit je hoofd” van Lisette Thooft (what’s in a name?). Dat zal vast toeval zijn en niets te maken hebben met het feit dat Thooft regelmatig artikelen aanlevert voor… jawel… Happinez. En met de jaren heeft ze geleerd hoe je schrijft wat de doelgroep wil lezen. Wat pseudo-spiritualiteit, overgoten met een autobiografisch sausje, waardoor de lezer zich in haar kan herkennen. En dat is precies wat “Kom uit je hoofd” doet: een verhaal vertellen. Maar als lezer kun je er niets mee.

Ze vertelt over haar verleden, wat haar ertoe gebracht heeft vooral “in haar hoofd” ze zitten, en vervolgens vertelt ze waar ze overal langs is geweest in haar zoektocht om te leren “voelen”. Ze is bij de ene na de andere goeroe geweest en ze heeft er allemaal veel aan gehad, zegt ze. Maar de diepte gaat ze niet in. Sterker nog, het voelt af en toe als een reclame spot: “Ik was bij X uit plaats Y, en hij was echt goed!”.

Ik zie de telefoon bij X al rinkelen. Want al die mensen die zoekende zijn, maar niet weten waarna, grijpen ook deze strohalm om eindelijk maar eens de oplossing van hun problemen te vinden. Want he, Thooft, die schrijft boeken, dus die zal het wel weten. En zij heeft er baat bij gehad, toch?

Tja… maar op welke manier ze er baat bij heeft gehad blijft vaag. Zoals ook de werkwijze van de vele spirituele therapeuten slechts fragmentarisch beschreven wordt.

Soms gaat ze iets meer de diepte in, bijvoorbeeld wanneer ze spreekt over urinetherapie. Maar die stukken ontberen ook maar enige onderbouwing. Geen verwijzing naar onderzoek. De enige “onderbouwing” is een verwijzing naar een andere goeroe, die dan ook weer geen onderbouwing levert. Pseudo-wetenschappelijk gebazel.

Maar hoe zit het dan met die openhartigheid, waarom Thooft zo wordt geprezen? Goed, die is er: ze is heel open en duidelijk over de reden waarom ze zoekt naar ondersteuning. Alleen is openheid over ellende uit het verleden totaal irrelevant wanneer het aankomt op het aantonen van de effectiviteit van welke therapie dan ook. Bovendien blijft Thooft maar terugkomen op dat misbruik, waardoor openhartigheid omslaat in het schaamteloos uitbuiten van haar eigen misbruikverleden.

Maar ja, durf dat maar eens hardop te zeggen, tegen iemand die vertelt over ellende van vroeger.

“Kom uit je hoofd” belooft dus veel, maar levert weinig. Behalve angst. Angst, bij mij, dat mensen die kwetsbaar zijn worden gedreven om dingen te proberen die niet bij hen passen. In het beste geval kost ze dat geld zonder resultaat. In het slechtste geval drukt het hen dieper in de put.

Nee, dit boek wil ik niemand aandoen. Veel rhetorica, ze drukt op precies de goede knopjes bij de doelgroep. Maar inhoud… meh…

Waardering: 3/10


Lees “Kom uit je hoofd” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.