Wie is er bang voor Mohammed? – Marcel Hulspas

Titel: Wie is er bang voor Mohammed? Alles wat u over de Islam wilt weten
Auteur: Marcel Hulspas
Uitgever: Athenaeum
ISBN: 978 90 253 0498 0

De Islam is de grootste bedreiging ooit voor het moderne, vrije westen. Althans, dat is de boodschap van bepaalde politici. Politici die steeds meer invloed lijken te krijgen. Maar wat wéten we eigenlijk van de Islam? Ooit kreeg ik op de HAVO les over de vijf zuilen van de Islam: de geloofsbelijdenis, het gebed, de aalmoes, de Ramadan en de pelgrimstocht naar Mekka. Eigenlijk houdt mijn kennis van de religie daar wel zo een beetje bij op. Hoe zit het dan met mensen die nooit die extra lessen gevolgd hebben?

Marcel Hulsman heeft met “Wie is er bang voor Mohammed” een goed te lezen boek geproduceerd over de islam. Hij gaat in op de zuilen, op de bronnen van religieuze kennis. Hij bespreekt de context waarbinnen de Profeet en de Koran beschouwd moeten worden. Ook de richtingenstrijd tussen behoudende Moslims, die het boek tot de letter willen volgen, en de progressieven, die stellen dat de Schrift een eerste aanzet tot continue verbetering van mensenrechten komt uitgebreid aan bod. Zelfs de ophef rondom “De Duivelsverzen” van Salman Rushdie komt meermalen naar voren, omdat deze casus goed illustreert waar de verschillen zitten.

Natuurlijk, ook de Kruistochten en het jihadisme ontbreken niet. Een thema waarop we zo een beetje via elk nieuwsmedium mee worden doodgegooid. Hulspas gaat echter stukken verder dan de media. Zo weet hij al-Qaida (schijnbaar Arabisch voor “de database” van Bin Laden) in een historische context te plaatsen. En ook blijkt de Moslimbroederschap, die een paar jaar geleden “ineens” naar boven kwam, al iets van een eeuw oud.

Hulspas komt bij elk thema met verschillende lezingen en interpretaties, waarbij hij zorgvuldig aangeeft vanuit welk perspectief een bepaalde lezing komt.

Of de Islam nu een vredelievende Godsdienst is (Islam zou “vrede” betekenen) of juist een oorlogszuchtige (Islam betekent ook onderwerping) is afhankelijk van welke stroming je volgt. Maar, zo concludeert Hulspas aan het einde van zijn boek: “Mohammed was niet vies van terroristische aanslagen.”(p.212). Vervolgens: “De grote meerderheid van de huidige moslims (…) is principieel tegen terrorisme. En dezelfde grote meerderheid vereert de Profeet als de perfecte mens, en zegt dat moslims moeten leven zoals hij heeft geleefd. Dat gaat dus niet samen” (p.212).

Je zou van minder in de war raken. En toch, ondanks al die verschillende interpretaties, stromen, richtingen en perspectieven, biedt Hulspas een enorme toevoeging aan de algemene kennis rondom Islam. “Dé Islam bestaat niet”, zou Máxima kunnen zeggen. Die conclusie is uit “Wie is er bang voor Mohammed” prima te trekken. Al zullen de echte fundamentalisten het hier totaal niet mee eens zijn.

“Wie is er bang voor Mohammed?”, waardevol leesvoer, zeer aanbevelenswaardig voor iedereen. Vooral met de verkiezingen in aantocht.

Waardering: 8,5/10


Lees “Wie is er bang voor Mohammed?” zelf!

Over JP

Heel eerlijk? Ik hou helemaal niet van lezen. Ik snap er niets van dat mensen in hun vrije tijd wegkruipen in een hoekje met een boek op schoot. Ik heb mijn vrije tijd hard nodig om naast mijn werk als manager in een zorginstelling een sociaal leven in stand te houden. Maar ik hou er wél van om de wereld een stuk beter te begrijpen. En non-fictie boeken zijn daarvoor, zelfs in tijden van internet, een machtig instrument. Het schrijven van recensies helpt mij mijn aandacht te focussen en om de boeken die ik lees volledig te begrijpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.