Het leven waarvoor je geboren bent – Dan Millman

Titel: Het leven waarvoor je geboren bent, krijg inzicht in je talenten en bepaal je levensdoel
Auteur: Dan Millman
Uitgever: Boekerij
ISBN: 978 90 225 8368 5

Sinds een paar maanden heb ik een nieuwe baan. Binnen mijn werkgevende organisatie is veel onduidelijk. Een ding is wél duidelijk: hier ga ik niet gelukkig van worden. Wat dan wel? Wat is het leven waarvoor ik geboren ben. Als er dan een boek voorbij komt van een universitair docent, die wereldkampioen atletiek én vechtsportinstructuur was over dit thema, ben ik nieuwsgierig. Immers, dat is een man die weet hoe je bereikt wat je wil. En hij kan schijnbaar lesgeven. Dus begon ik vol nieuwsgierigheid in Dan Millmans’ (herziene en uitgebreide uitgave van) “Het leven waarvoor je geboren bent”.


In dit boek beschrijft Dan Millman het “Levensdoel Systeem”. Deepak Chopra roemt de voorspellende waarde van dit systeem. Dan begint bij mij het wantrouwen. Want Deepak Chopra is dan wel een zeer bekende spirituele leraar, hij maakt ook met enige regelmaat gebruik van drogredeneringen. En tja, mijn eerste reactie toen ik kennismaakte met de gedachtegang van Millman was een vlucht naar de nooduitgang. Op basis van je geboortedatum berekent hij een geboortegetal. Dit bestaat uit een twee cijferig deel voor de slash, en een enkel cijfer erna. Bijvoorbeeld 24/6. De 6 geeft het levensdoel aan, de 2 en 4 onderdelen in je leven die aandacht behoeven.

Een soort astrologie 2.0 dus.

Millman gaat uitgebreid in op elk van de 10 cijfers (van 0 tot 9) en de bijbehorende strategie om je levensdoel te vinden. Daarna geeft hij aan elk van de verschillende geboortegetallen (de 24/6, bijvoorbeeld) evenveel aandacht. Wat is je doel, waar liggen je uitdagingen. Waar moet je aandacht aan besteden. Zelfs, zoals Amerikanen dat doen, huiswerkopgaves.

Cold Reading of psychologie

Bij dit soort boeken krijg ik altijd het horoscoop gevoel. Schrijf lekker breed en vaag. Dan herkent iedereen zich er wel in. Toch zijn er punten van herkenning. In “mijn hoofdstuk” worden mijn “dingetjes” prima beschreven. Natuurlijk lees ik ook de rest, om te toetsen. Daar was de herkenning minder. Zelfs in delen het tegendeel van hoe ik mezelf zie. Magie? Of toch gewoon hele goede cold reading?

Persoonlijk denk ik dat Millman precies weet op welke knopjes hij moet drukken om bij lezers de gewenste herkenning te genereren. Vraag me niet waarom, maar dat gevoel heb ik heel sterk. Hij gebruikt algemeenheden en basale psychologie (zoals het idee dat iedereen wel met onzekerheid kampt). Dit doet hij bijzonder vakkundig.

Nep, maar nuttig

Het hele verhaal over geboortegetallen en het wazige esoterische sausje komt op mij bijzonder nep over. Maar ik moet toegeven dat “Het leven waarvoor je geboren bent” me wel degelijk wat van de beloofde inzichten heeft geleverd. Ja, ik las dit boek tegen heug en meug. En bij vlagen heb ik me opgewonden over de kwakzalver-spiritualiteit. Om de algemeenheden, om de blabla wolligheid. Ik heb dit boek alleen uitgelezen omdat ik er een stukje over moest schrijven.

Langzaam kwam bij mij het besef dat de essentie van dit boek de inzichten zijn. Keiharde, psychologie. En dat de oefeningen eigenlijk een stukje cognitieve gedragstherapie zijn. Maar dan in een heel andere verpakking. En die verpakking werkt voor sommige mensen. Voor mij niet. Ik hou meer van nuchter en “degelijk”. Maar voor anderen wel. Voor hen levert “Het leven waarvoor je geboren bent” de boodschap op een wat vriendelijker, positievere, manier.

Zoals ik het zie is “Het Levensdoel systeem” niets meer of minder dan het voertuig voor de inhoud. Maakt het uit of een pakketje (laten we zeggen dat ene boek dat je zo graag wilde hebben) wordt geleverd in een gedeukt en aftands busje, of in een blitse nieuwe wagen? Het boek is hetzelfde. En de kans is levensgroot dat je op het moment van leveren toch niet thuis bent.

Beide voertuigen zijn effectief in het leveren van de boodschap. Misschien is het aftandse busje beter in het buitengebied, terwijl de blitse wagen het beter doet in een villawijk. Een vervoermiddel voor elk doel. Zo ook is “Het leven waarvoor je geboren bent” een vervoermiddel. Niet voor mijn wijk, maar wel voor anderen. En daarin zit toch zeker enige waarde.

(In die conclusie komt trouwens de “Wet van Perfectie” (p.435) naar voren. Laat dat nu net een van mijn uitdagingen zijn…

Waardering: 6,5/10


Lees “Het leven waarvoor je geboren bent” zelf!

Koop bij bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.