Het Inzicht – Johan Noorloos

Titel: Het Inzicht, in vijf stappen naar je mooiste leven
Auteur: Johan Noorloos
Uitgeverij: Gloriae
ISBN: 978 94 005 0303 8

Yogaleraar Johan Noorloos is een groot deel van zijn leven op zoek geweest. Op zoek naar antwoorden, geluk en innerlijke rust. Tijdens zijn ontdekkingsreis liet hij zich inspireren door grote inspirators als de Dalai Lama, Rimpoche, Chopra en andere grote goeroes. Hij bestudeerde diverse filosofieën en religies. Hierdoor voelde hij zich gedreven om op zoek te gaan naar de essentie, de gemene deler van al het moois dat hij tegenkwam. Het resultaat daarvan is het boek “Het Inzicht” waarin hij vijf stappen schetst die je moeten helpen het mooiste leven te leven dat er voor je is weggelegd.

Zijn vijf stappen behelsen ten eerste dat je leert de stilte te waarderen. Hij doet dit aan de hand van een meditatietechniek die hij geleerd heeft tijdens een tiendaagse retraite. Voor mij als recensent leuk om te lezen, omdat zijn beschrijving duidelijk maakt dat het om dezelfde techniek van dezelfde retraite gaat welke ik ook geleerd heb. Hier zit echter één minpunt: hoewel zijn beschrijving van de techniek perfect is, maakt het op papier een bedriegelijk eenvoudige indruk. Want wat Noorloos in een klein kadertje beschrijft heeft mij drie dagen gekost om onder de knie te krijgen. Stilte vinden is zo makkelijk nog niet…

Vanuit de stilte leer je te herkennen wat bij je past, waarna je dit kunt visualiseren om het vervolgens te affirmeren. En dan komt de laatste stap dichterbij: inspireren.

Noorloos schrijft op een manier die goed te volgen is en put daarbij uit diverse tradities, zelfs “The Secret” komt even voorbij, hoewel hij tussen de regels wel wat scepsis uitspreekt. Dit vult hij aan met persoonlijke ervaringen en vragen waarmee hij zat. Hij durft zichzelf hierbij enorm kwetsbaar op te stellen, iets waarvoor ik enorm veel respect voel. De vraag die dan blijft hangen is: waarom lukt dat kwetsbaar opstellen mij dan niet?

Dit boek blijft de komende tijd op het nachtkastje liggen, voor regelmatige herlezing.

Waardering: 8,5/10


Lees “Het Inzicht” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.