De Pendelkit – Sig Lonegren

Titel: De Pendelkit
Auteur: Sig Lonegren
Uitgever: Karakter Uitgevers
ISBN: 978 90 452 1318 7

Wat ik nou toch in de post heb gekregen. Geen boek, maar een setje bestaande uit een stukje metaal aan een kettinkje, een stel esoterisch ogende kaarten en een handleiding pendelen. Pendelen? Jazeker, door het metaaltje aan de ketting (de pendel) op een bepaalde manier vast te houden, kun je vragen krijgen en antwoord krijgen.

“Gaat het wel goed met je”?

Ik snap dat je die vraag stelt. Pendelen, dat is toch iets voor New Age hippies, heksen en zo? Wat moet een artikel over zoiets op een nuchtere boekenwebsite als www.lekkerlezen.net. Werken met “energieën” om je vraag te beantwoorden, dat is toch veel te zweverig?

Ja, dat was ook mijn eerste gedachte. En ik kan me ook niet herinneren dat iemand dit boek heeft aangevraagd. Maar goed. Je zit een keer thuis op de bank, er is niets op tv en je verveelt je. Op zo een moment heb ik het boek opengeslagen en de oefeningen gedaan.

Eng

En dat was eng. Erg eng. De eerste oefening was nog zo van, ok…het zal wel. Maar latere oefeningen werden steeds, hoe zal ik het zeggen, bizarder. Daar waar ik naar de bekende weg vroeg, gaf de pendel me het juiste antwoord. Magie? Een Hoger Wezen dat met me praat? Of zou het toch veel logischer zijn? Zou ik het antwoord diep van binnen al weten en daardoor onbewust de pendel in beweging brengen?

Op wikipedia wordt dit mooi verwoord: “Een geopperde verklaring voor de werking van het instrument zou het onderbewustzijn betreffen, die vervolgens middels onwillekeurige spierbewegingen de pendel op een bepaalde manier laat bewegen. De pendel zou dan reageren op de gedachte of vraag die men op dat moment heeft. Deze wordt opgepikt door de spieren van de mens, waardoor de pendel als gevolg op een bepaalde manier zou bewegen. Dit principe wordt het ideomotorisch effect of motorisch automatisme genoemd.”

Pendelen: praten met je intuïtie

Lonegren zegt hier zelf over dat emoties een enorme impact hebben. Als je bijvoorbeeld vraagt of je broer een ernstige ziekte is, WIL je een nee horen: “Bij pendelen komen de antwoorden via je onderbewustzijn, en dat onderbewustzijn wil jou zo graag een plezier doen dat het je alle antwoorden geeft waarvan het denkt dat je die wilt horen.” (p.33)

Om die hypothese te toetsen, probeer ik de pendel bewust een andere beweging te laten maken dan die welke bij het antwoord hoort. Maar het lukt niet.

Magie? Of toch een teken dat ons onderbewustzijn veel meer kracht bezit dan we durven toegeven?
Eerlijk gezegd, het boeit me geen ene moer. Als het werkt, werkt het. Als het me verder helpt met lastige zaken, helpt het me verder. Mijn intuïtie delft over het algemeen het onderspit ten opzichte van mijn “denken”, dus deze pendelkit is een prima manier om mijn onbewuste-weten ook aan het woord te laten komen.

Goede kans dat ik hier de komende tijd mee blijf spelen.

Waardering: 7/10


Lees “De Pendelkit” zelf!

Koop bij bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.