De Helende Reis – Brandon Bays

Titel: De Helende Reis (The Journey)
Auteur: Brandon Bays
Uitgever: Boekerij
ISBN: 978 90 225 7183 5

Ik heb een steeds groeiende interesse in boeken met een spiritueel thema. Dat moet ook wel, want anders meld je jezelf niet om een boek als “De Helende Reis” van Brandon Bays te recenseren. En de synopsis van “De Helende Reis” sprak me zeer aan. Bays werkte samen met een paar grote namen, zoals Deepak Chopra en Wayne Dwyer. Toen ze in 1992 ernstig ziek werd, dook ze in haar ziel, en ontdekte ze een manier om zichzelf emotioneel te helen. En vanuit het idee dat lichamelijke kwalen een uiting zijn van geestelijke problemen verwachtte ze daarmee ook de tumor te genezen. En inderdaad, de tumor verdween.

Na lezing van dit boek, heb ik echter een erg “dubbel” gevoel over dit boek.

Om te beginnen vind ik het bijzonder eng als iemand mensen verteld over het genezen van kanker via alternatieve geneeswijzen. Natuurlijk, als rechtgeaard Amerikaan is Bays bang om voor het gerecht gesleept te worden, dus voegt ze de nodige disclaimers toe. We moeten “De Helende Reis” niet in plaats van conventionele geneeskunde ondergaan, maar ernaast. Dat zegt ze achterin.

Maar dan ben je wél eerst door de eerste (ruwweg) honderd bladzijden gegaan, waarin ze juist vertelt hoe ze zélf haar arts aan de kant schoof om in plaats daarvan een alternatieve methode te gebruiken om van haar gezwel (merk op dat ze zelf het woord “kanker” niet gebruikt).  Verder in het boek komen een paar mensen voor die een vorm van kanker hadden. De Vereniging tegen de Kwakzalverij betoogt ook nog eens dat Bays misschien wel geen kanker had, maar een ander soort gezwel, zoals een schijnzwangerschap.

Haar stelling dat je fysiek kunt genezen door emotionele problemen op te lossen is dus niet bepaald onomstreden.  Maar, eerlijk gezegd geloof ik zelf ook dat bepaalde lichamelijke kwalen kunnen worden opgelost door emotionele problemen op te lossen. Ook ik geloof in de eenheid die lichaam en geest met elkaar vormen. Alles hangt samen. Dit boek maakt me alleen zo bang dat er mensen zijn die met een vals vertrouwen aan de Reis beginnen. Het doet me denken aan Sylvia Millecam, die overleed aan kanker, omdat haar medium haar overtuigd had dat er geen kanker was. Een mogelijk levensreddende behandeling heeft ze daardoor niet ondergaan.

En toch, ondanks deze grote nadruk van Bays op de lichamelijke winst, zie ik wél waarde in een methode die je helpt om je emoties écht te voelen en te ervaren. Want dat is wat “De Helende Reis” doet. En of je nu gelooft in het idee dat herinneringen op celniveau worden opgeslagen en zo onze gezondheid bepalen, of niet…. het oplossen van emotionele blokkades is winst.  Heel in het kort moet je gewoon voelen wat je eigenlijk niet wilt voelen, om daarna de onderliggende emotie te voelen. En dit net zolang tot je aankomt bij een herinnering die aan deze emoties ten grondslag ligt. Vervolgens moet je je overgeven aan “De Bron” en daarna in een mono-dialoog in het reine komen met wat het ook is wat je dwarszit.

Deze combinatie van echt voelen en een stuk psychotherapie/rollenspel kan voor veel mensen heel veel nuttige inzichten opleveren en hen verder helpen in het leven. Niet alleen voor mensen die meemalen in de molen van de psychische hulpverlening, maar voor iedereen. Want uiteindelijk hebben we allemaal wel dingen die ons dwarszitten.

Alleen komt dan weer de volgende twijfel naar boven. Want naar aanleiding van dit boek ben ik paar sites gaan bezoeken die in het boek genoemd worden. Misschien wilde ik zelfs wel een seminar bijwonen. Maar daar kwam ik snel op terug. Niet alleen omdat je minstens € 350 kwijt bent voor een tweedaagse, maar ook -en vooral- door de foto’s: een groot podium voor een gigantische zaal, volgepakt met mensen.

Hoezo, kun je in zo een omgeving een persoonlijke Helende Reis maken? Als je dit ziet, hoeveel blijft er dan nog over aan de idealistische toon die Bays in het boek aanslaat? En als je dat combineert met de succesverhalen en testimonials die ook in het boek naar voren komen krijg ik een heel nare smaak in de mond. Dit is gewoon een goed geöliede Amerikaanse geldmachine. Moet je daar iets mee te maken willen hebben?

Nee, dan ga ik liever zelf met het script aan de gang, het staat tenslotte achterin het boek en beslaat daar wel liefst 24 (vierentwintig) pagina’s. Het klinkt makkelijk: vind een partner en laat die gewoon voorlezen wat er op de pagina’s staat. En dan kom je vanzelf bij je pure jij. Maar helaas…dat lukte niet.

Met angst en beven stel ik me voor hoeveel mensen dan toch maar besluiten die € 350 (of meer) te spenderen, in de hoop nu wél eindelijk iets gevonden te hebben wat werkt. En voor sommigen zál het werken, klachten zullen verdwijnen. Maar misschien wáren die sowieso verdwenen. En als je niet al te ernstige klachten hebt en een blind vertrouwen in de methode, zal er ook ongetwijfeld een effect optreden. Maar voor het merendeel van ons zou ik zeggen: er zijn andere manieren om je emotionele blokkades naar boven te brengen en te overwinnen. Net zo effectief en stukken goedkoper.

Dit artikel is een hele lap tekst geworden, waarin ik veel twijfels uitspreek. Toch is het boek niet beroerd geschreven en bevat het elementen waar je iets aan kunt hebben. Zolang je jezelf maar niet overgeeft aan Bays, of welke andere “vermeende autoriteit” dan ook. Blijf zelf nadenken en voelen. En als je klachten hebt, blijf in gesprek met je huisarts (of als je die niet vertrouwd: een andere huisarts).

Waardering: 4/10


Lees “De Helende Reis” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.