De ervaring van het mysterie – Tim Freke

Titel: De ervaring van het mysterie
Auteur: Tim Freke
Uitgever: Altamira
ISBN: 978 94 013 0139 8

Dit boek lag al een tijdje op mijn nachtkastje naar me te roepen, nu ben ik er eindelijk aan toegekomen om het eens ter hand te nemen. Wat het mysterie is waarover dit boek gaat: “het mysterie dat leven heet”.

Freke durft buiten de gebaande paden te treden

Tim Freke is een Engelse filosoof die de controverse niet schuwt. In 1999 schreef hij al een boek “The Jesus Mysteries” waarin hij de vraag verkent of Jezus oorspronkelijk misschien een primitieve Godheid was. “De Ervaring van het mysterie” is (voor zover ik kan achterhalen) het eerste boek van zijn hand dat in het Nederlands is vertaald.

Freke stelt dat het bewust ervaren van het leven leidt tot een liefdevol ontwaken, verlichting. Hij put uit verschillende tradities en bronnen, zoals de Tao, meditatie, de gnostiek, de Griekse mythologie, maar ook uit de kwantumfysica. Met Carl Jung en Albert Einstein gaat hij op zoek naar de essentie van het leven zodat we thuis kunnen komen bij onszelf.

Durf te genieten

Ontwaken betekent voor Freke dat je beter geniet van het leven. Het geeft je medeleven en moed, zodat je kunt omgaan met lijden (van jezelf en anderen). Als we ons bewust worden van het leven “wordt je er scherp van bewust dat je bestaat en hoe verbazingwekkend dat is. Je kijkt met een nieuwsgierige blik naar de vertrouwde wereld. Je verstand ziet in hoe weinig het eigenlijk begrijpt van de werkelijkheid. Je hart gaat sneller kloppen door de opwinding die je voelt omdat je leeft. Maar dat is slechts een voorproefje van de ervaring van het mysterie. Hoe dieper we het mysterie binnengaan, hoe dieper de ervaring van het mysterie wordt. ” (p.11)

“De ervaring van het mysterie” is levendig geschreven en makkelijk te begrijpen. De angst dat dit boek veel te ingewikkeld zou zijn (want van een filosoof) bleek dus onterecht. Ik had eigenlijk veel eerder moeten beginnen met lezen. Toch moet je wel open staan voor de boodschap, want een scepticus (of cynicus) zou echt wel de nodige munitie vinden om op Freke te schieten.

Negeer dergelijke mensen, want “De ervaring van het mysterie” is erg interessant om te lezen.

Waardering: 7,5/10


Lees “De ervaring van het mysterie” zelf!

Koop bij bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.