De complete droomencyclopedie – Pamela Ball

Titel: De complete droomencyclopedie, 10.000 dromen verklaard
Auteur: Pamela Ball
Uitgever: Boekerij
ISBN: 978 90 225 7549 9

“You may say I am a dreamer, but I am not the only one” (John Lennon)

Of je ze je nu herinnert of niet, dromen heb je. Ook vannacht nog. Maar wat betekenen ze eigenlijk? “De Complete droomencyclopedie” presenteert zichzelf als hét standaardwerk over dromen en hun betekenis. Eerst krijgen we een algemene inleiding in de theorie rondom dromen, waarbij al snel duidelijk wordt dat Ball een voorkeur lijkt te hebben voor de spirituele droomduiding. En vanaf pagina 37 begint een alfabetische opsomming van allerlei elementen en wat die zouden kunnen betekenen. Van elke term krijgen we een alledaagse, psychologische en spirituele duiding.

Meteen wanneer je het boek openslaat valt het je op: dit boek wil een wetenschappelijke en betrouwbare indruk maken. De pagina-indeling doet denken aan een studieboek. Zelfs het lettertype voelt aan als een universitair werk. Alleen ontbreekt er iets essentieels, namelijk bronvermeldingen. Zo lezen we op pagina 14: “Het is bewezen dat dromen informatie geven op meer esoterische manieren.” Hoezo, is dat bewezen? Door wie? Op welke manier? Ball gooit ons een stelling voor de voeten die we vervolgens maar van haar moeten aannemen. Een echt serieus standaardwerk zou hier op zijn minst een referentie opnemen naar een wetenschappelijk werk. Deze tekortkoming verraadt dat dit boek vooral bedoeld is voor mensen die tóch al diep in het esoterische wereldje zitten. Een boek voor de gelovers. Voor een nieuweling blijven er teveel vragen openstaan.

Ook de titel blijkt iets te ambitieus. Want toen ik probeerde mijn eigen droom te duiden bleek er geen enkel lemma te zijn voor de elementen die in mijn droom voorkwamen. Ik heb een lijstje gemaakt met elementen en per element meerdere synoniemen. Geen enkele term uit mijn lijstje kwam in deze encyclopedie voort.

“De Complete Droomencyclopedie” komt haar beloftes dus helaas niet helemaal na. Het staat leuk in de boekenkast en af en toe zal het zeker tevoorschijn komen als ik weer een bizarre droom heb gehad. Maar een believer ben ik niet geworden.

Waardering: 4/10


Lees “De complete droomencyclopedie” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.