Alle doden vliegen hoog – Joachim Meyerhoff

Titel: Alle doden vliegen hoog, Amerika
Auteur: Joachim Meyerhoff
Uitgever: Signatuur
ISBN: 978 90 567 2574 7

Joachim is opgegroeid in een klein plaatsje in Sleeswijk-Holstein (Duitsland). Zijn vader is daar directeur van een psychiatrische kliniek. Op zijn 18e wil hij weleens wat van de wereld zien. Hij geeft zich op voor een jaar American High School. In Hamburg gaat hij op intake en beantwoord hij het vragenformulier met allerlei strategische leugens. En dan is er de match. Joachim gaat niet naar New York, niet naar Los Angeles. Zelfs niet naar San Francisco. Hij gaat een jaar naar Laramie, Wyoming. Een plaatsje dat niet eens op de kaart te vinden is. Joachim vertrekt en probeert zich thuis te voelen op de prairie en ondertussen een plekje in het basketbalteam te veroveren.

Joachim Meyerhoff (die niet bij toeval dezelfde voornaam heeft) schrijft lekker recht-door-zee en een mooie balans te vinden tussen grappige anekdotes en het meer serieuze werk. Al vroeg in het begin, wanneer hij vertelt over de reis naar Hamburg, huil ik tranen met tuiten bij de “Glijbaanscene”. Hij beschrijft dit kleine jeugdtrauma op hilarische wijze. Ik zie het helemaal voor me. En zelfs na het “heftige telefoontje van thuis” weet hij de trieste delen af te wisselen met een glimlach. Hij, inmiddels 50 jaar oud, kijkt terug op zijn achttienjarige zelf en grinnikt bij zijn oude onzekerheden en pogingen om het leven te ontdekken.

Het enige “vage” aan dit boek is de titel: “Alle doden vliegen hoog”. Een titel die niet echt lijkt te raken aan de inhoud van het boek. De titel zal echter gekozen zijn uit marketingoverwegingen. Meyerhoff is namelijk theatermaker en in Duitsland bekend met een theaterreeks “Alle Toten fliegen hoch”. Dan is het handig om die bekende naam in de titel te verwerken. Maar in dit geval is de subtitel “Amerika” toch een stuk toepasselijker.

Sommige belevenissen zijn min of meer universeel voor elk gap year (zoals de taalverwarring). En voor wie een dergelijk gap year niet heeft gehad, is het misschien een leuk inkijkje in wat je hebt gemist.

“Alle doden vliegen hoog – Amerika” is leuk voor iedereen die een jaar in het buitenland heeft gezeten, of dit nog gaat doen. Naar Amerika, of elders, dat maakt niet uit.

Waardering: 7/10


Lees “Alle doden vliegen hoog” zelf!

Over Jeroen L

Eén van de oprichters van LekkerLezen.net. In het dagelijks leven actief als bedrijfskundige/docent, 's avonds het liefst met de neus in een goed boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *