Trump, de waarheid achter zijn ambitie, ego, geld en macht – M. Kranish en M. Fisher

Titel: Trump, de waarheid achter zijn ambitie, ego, geld en macht
Auteur: Michael Kranish en Marc Fisher
Uitgever: Karakter
ISBN: 978 90 452 1492 4

This book is Great. It’s true. Let’s make reading Great…again. Sorry, ik kon het niet laten om de recensie van dit boek te beginnen met een nogal flauwe verwijzing. Niet flauw is de inhoud van dit lijvige boek, dat door een enorm team van onderzoeksjournalisten van de Washington post, bij elkaar is gezocht. In een periode van ongeveer drie maanden werkten ze onder grote druk aan dit boek, in de hoop het op tijd te kunnen publiceren. Dus voor de Amerikaanse verkiezingen. En inderdaad is de Amerikaanse versie, getiteld “Trump Revealed” op tijd verschenen. Maar of het de verkiezingsuitslag heeft beïnvloedt?

Ik ben niet zo een fan van biografieën van Amerikaanse presidenten, al heb ik de biografie van Bill Clinton met grote interesse gelezen. Bij de Washington Post zijn biografieën een traditie geworden: elke vier jaar komen ze met een biografie van een van beide kandidaten. Nu dus Trump, die in eerste instantie als grappenmaker werd gezien, maar nu in het Witte Huis zit.

Als je dacht dat je Trump inmiddels wel kende, na de vele TV-optredens, schandalen, middernachtelijke Twitterstormen en wat al niet meer…think again. Want leek zijn politieke opkomst een soort van spontane actie, er zit wel degelijk een robuuste strategie achter. Dat blijkt uit het feit dat Trump “Make America Great Again” al in 2012 als beschermde slogan liet vastleggen.

Maar nog meer blijkt het uit de veertig jaar ervoor. Niet dat hij al die tijd naar het presidentschap toewerkte. Althans, niet bewust, maar zijn strategie is al sinds zijn eerste zakelijke onderneming hetzelfde: heel veel bluf, mensen tegen elkaar uitspelen met onwaarheden (sinds vorig jaar noemen we dit soort leugens “alternative facts”, een enorm opgeblazen ego, en vooral mensen kapot maken om er beter van te worden.

Alle dingen waar wij in Nederland ons tijdens de campagne over verbaasden, en die ons schokten, zijn voor Donald J. Trump geen onfortuinlijk misstapje, maar zijn voorbeelden van een bijzonder bestendig gedragspatroon. En dat is eng. Want Trump blijkt impulsief en waait met alle winden mee. In het ene interview vindt hij dat abortus moet kunnen, in het andere zou hij het strafbaar willen stellen. De ene keer is een bepaalde golfbaan 50 miljoen waard (als hij het wil verkopen), maar voor de belastingaangifte is de taxatie van diezelfde baan inmiddels 1,4 miljoen. Het boek staat vol van dit soort voorbeelden van “alternative facts” (oftewel: Trump wordt continu ontmaskerd als leugenaar).

Ook zijn drie huwelijken komen voorbij, waarbij het beeld ontstaat dat Trump heel bewust het imago van playboy cultiveerde, omdat dit voor hem zakelijk goed uitpakt. Een adviseur die hem vertelt dat vrouwen zijn luchtvaartmaatschappij mijden vanwege zijn gedrag krijgt als antwoord dat de mannelijke zakenreiziger ervan smult. Slechte publiciteit of goede publiciteit, het maakt hem niet uit.

Met elke pagina wordt het beeld versterkt van een Trump die zich manipulerend en intimiderend een weg naar de top baant. Projecten die faliekant mislukken laten geruïneerde levens achter. Maar steeds zijn het zijn partners. Trump zelf loopt zelfs van de grote mislukking weg met minstens een paar ton op zak. En ondertussen maar bluffen dat al zijn projecten succesvol zijn…

Tja, voor hem wel, dat klopt. Maar moet je zo een man de macht geven over een land? Kun je erop vertrouwen dat iemand die al veertig jaar vol trots verkondigt dat hij er alleen is voor zijn eigenbelang nu ineens het landsbelang gaat dienen? Hoeveel vertrouwen kun je hebben in iemand die anderen de les leest over belastingmijdend gedrag, terwijl hij zelf al sinds 1995 geen cent belasting heeft betaald?

Hoofdschuddend lees ik dit boek. En ik denk terug aan een politicus in de jaren ’30 die een boek schreef, dat iedereen had kunnen lezen. Toen heeft het de massa er niet van weerhouden als jonge puppies achter hem aan te lopen. Anno 2016 is de mensheid weinig slimmer geworden. Want we hebben allemaal kunnen zien wat voor een soort mens Donald J. Trump is.

En toch heeft Amerika hem als president gekozen. “God Bless America”? Nou, nee… “God, have mercy on America”...

“Trump, de waarheid achter zijn ambitie, ego, geld en macht” is verhelderend en -verrassend genoeg voor een biografie- goed leesbaar. Het is gedegen opgezet. Misschien in korte tijd geschreven, maar dan wel door een enorm team en ondersteund met een enorme index van verwijzingen, noten en referenties (397 referenties, om precies te zijn).

Als je de recente Amerikaanse verkiezingen wilt begrijpen, en als je de Amerikaanse politieke koers van de volgende paar jaar wilt snappen, dan is dit boek een absolute must-read!

Waardering: 9/10


Lees “Trump, de waarheid achter zijn ambitie, ego, geld en macht” zelf!

Over JP

Heel eerlijk? Ik hou helemaal niet van lezen. Ik snap er niets van dat mensen in hun vrije tijd wegkruipen in een hoekje met een boek op schoot. Ik heb mijn vrije tijd hard nodig om naast mijn werk als manager in een zorginstelling een sociaal leven in stand te houden. Maar ik hou er wél van om de wereld een stuk beter te begrijpen. En non-fictie boeken zijn daarvoor, zelfs in tijden van internet, een machtig instrument. Het schrijven van recensies helpt mij mijn aandacht te focussen en om de boeken die ik lees volledig te begrijpen.

Eén reactie

  1. Deze heb ik ook al een poos op mijn e-reader staan. Een flinke kluif om doorheen te komen… 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.