Donald Trump is niet gek – Maarten Kolsloot & Victor Vlam

Titel: Donald Trump is niet gek
Auteur: Maarten Kolsloot & Victor Vlam
Uitgever: De Kring
ISBN: 978 94 629 7129 5

“Donald Trump is niet gek”, onder die titel geven Maarten Kolsloot & Victor Vlam een interessante analyse van de Amerikaanse verkiezingen. Hoe wordt een president gekozen en waarom blijkt juist Donald Trump hier de winnaar in te zijn?
Een paar maanden geleden schreef ik een column met de titel “Kan lezen Trump uit het Witte Huis halen?” Een geintje, dacht ik, een mooie kapstok om te gebruiken om een paar voordelen van lezen aan op te hangen. Maar op de social media volgde een grote hoeveelheid kritiek van Nederlanders die Donald Trump verdedigden.

Fascinerend, want Trump stapelt leugen op leugen en blundert keer op keer. Zo is er nog geen meter gebouwd van de beloofde en veelgenoemde “Muur”. Maar toch heeft hij een schare volgelingen waar je jaloers op kunt worden. Hoe zit dat? Hoe krijgt Donald Trump het voor elkaar om -ondanks alle aanvallen- zo stevig in het zadel te zitten.

Donald Trump in zijn politieke context

Deels komt zijn stevige positie doordat Trump een meester is in de verdeel-en-heers-strategie. Hij weet precies op welke knopjes hij moet drukken om mensen tegen elkaar uit te spelen en keihard voor hem te laten lopen. Daarbij speelt “bluf” een belangrijke rol. Trump, zo leerden we ook van Michael Kranish en Mark Fisher, is een geboren strateeg. Maar waar hun boek vooral inzoomde op de persoonlijkheid en het verleden van Trump, kijken Kolsloot en Vlam breder. Zij plaatsen Donald Trump in de politieke en bestuurlijke context van de VS.

Ze besteden veel aandacht aan het politieke landschap. Hoe is het land tot een twee-partijen-stelsel gekomen? Hoe steekt het “Amerikaanse campagnevoeren” in elkaar? Waarom zijn lobby groepen zo machtig? Daarnaast analyseren ze ook welke thema’s in de komende verkiezingen, waarbij Donald Trump herkozen wil worden, hoogstwaarschijnlijk belangrijk worden…. en ook welke, hoewel belangrijk, waarschijnlijk helemaal niet besproken worden.

Hoe werken die Amerikaanse verkiezingen eigenlijk?

Ook de hele getrapte opbouw van de verkiezingen leggen ze duidelijk uit. Want in tegenstelling tot Nederland, waar elke stem gelijk telt, werkt de VS met een getrapte verkiezing. Daardoor is een stem in de ene staat veel belangrijker dan een stem in een andere staat. Dit beïnvloedt de campagnestrategie op een manier die voor een Nederland heel onlogisch is.

De schrijvers beschrijven de hele route die een presidentskandidaat moet volgen, van inschrijven als kandidaat, tot de laatste telling. Door die heldere uitleg, worden dingen die voor mij onbegrijpelijk waren ineens een stuk beter te volgen. En ja, dan begin je wel in te zien dat wat Trump doet, helemaal niet zo gestoord is als het op het eerste gezicht lijkt.

Trump is een dankbaar onderwerp

Het grootste deel van “Donald Trump is niet gek” gaat eigenlijk helemaal niet over Trump. Vandaar ook de ondertitel: “Een eigenzinnige gids voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen”. Maar Trump is wel een dankbaar onderwerp om over te schrijven. Want laten we wel wezen: als de ondertitel de hoofdtitel was geweest, zouden slechts weinigen dit boek uit het schap pakken. Maar dankzij Trump leren we niet alleen over de opzet van de verkiezingen, maar ook zien we hoe een gewiekste geest optimaal gebruik kan maken van de ruwe kantjes van een kiesstelsel dat al geruime tijd niet meer is herzien.

Waardering: 7,5/10


Lees “Donald Trump is niet gek” zelf!

Over Jeroen L

Eén van de oprichters van LekkerLezen.net. In het dagelijks leven actief als bedrijfskundige/docent, 's avonds het liefst met de neus in een goed boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.