Zoals verwacht loopt alles anders – Berthold Gunster

Titel: Zoals verwacht loopt alles anders
Auter: Berthold Gunster
Uitgeverij: A.W. Bruna
ISBN: 978 94 005 1054 8

Berthold Gunster is grondlegger van het Omdenken. Hij  geeft lezingen, doet workshops en theatershows en heeft inmiddels tien bestsellers over zijn gedachtegoed geschreven. Maar wat is nu eigenlijk Omdenken? Dit was het eerste wat in mij opkwam toen ik “Zoals verwacht wordt alles anders” oppakte. Een handleiding voor het aanpakken van problemen?

Omdenken

“Omdenken begint altijd met een probleem” (pag. 17).

Wat is omdenken nu eigenlijk? Omdenken is op een andere manier tegen problemen aankijken. Hoe dan? Door waarneming en het vaststellen van feiten. Denken in termen van mogelijkheden en niet van problemen. Iedereen heeft wel eens gehoord van “ja maar” of “als ik nu”…. Wat Berthold Gunster in “Zoals verwacht wordt alles anders” de lezer duidelijk probeert te maken is, dat er ook een ja-en-manier is om in het leven te staan. Problemen zijn vervelend en dus wil je er graag vanaf. Je kunt ze negeren, oplossen of loslaten.Soms werkt het, soms niet. Voor je het weet ben je een Don Quichotte die tegen windmolens vecht en wordt het probleem alleen maar groter. “Zoals verwacht wordt alles anders” is een handleiding over hoe je met problemen in het leven kunt omgaan. Door gedachten om te draaien, kun je op ideeën komen waar je zelf nooit aan gedacht zou hebben. Zodra we een probleem constateren willen we het oplossen, maar of dit altijd nodig is?

Matrix

De auteur heeft met met behulp van een matrix een probleem gesplitst in verwachtingen en feiten. Er zijn eigenlijk vier manieren om met een probleem om te gaan; waarnemen, oplossen, loslaten en omdenken. In deze matrix is het eindpunt van de zoektocht hoe je met een probleem om kunt gaan goed weergegeven. In 160 bladzijden heeft Berthold Gunster dit weten  weer te geven in duidelijke bewoordingen en voorbeelden. In de voorflap staat een theoretisch-statisch model weergegeven en in de achterflap een praktisch-dynamisch model. Het eerste model beschrijft de vier manieren om een probleem theoretisch te benaderen en beschrijft het wat. Het tweede model beschrijft de stappen die je achtereenvolgens kunt nemen om met een probleem om te gaan en beschrijft het hoe van de praktijk.

In het nawoord wordt de lezer nog even geprikkeld om  een probleem om te denken. Na het lezen van “Zoals verwacht wordt alles anders” ben ik weer wat wijzer geworden. Ik heb in ieder geval geleerd, dat het mogelijk is om op andere manier tegen een probleem aan te kijken en zo stress te voorkomen,. Maar ga ik zelf  problemen met behulp van de bijgevoegde matrix op creditkaart formaat oplossen? Of maak ik hier nu een probleem van? Ik weet wel: door je gedachten te kantelen of om te draaien kom je op ideeën waar je nooit eerder aan gedacht hebt. Eens even omdenken. Ik krijg ineens een idee!

Waardering: 7,5/10


Lees “Zoals verwacht wordt alles anders zelf”!

Boekcover boek over omdenken "Zoals verwacht wordt alles anders"

Koop bij bol.com

Over Joke Z

Ik lees graag thrillers, romans, informatief, historische romans, ya, non-fictie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.