Waarom zebra’s niet met mes en vork eten – Marvin Lemmen

Titel: Waarom zebra’s niet met mes en vork eten
Auteur: Marvin Lemmen
Uitgever: Brave New Books
ISBN: 978 94 021 9599 6

Het leven is kut. Dat, niet het gedrag van een Afrikaanse paardachtige is het thema van dit boek.

In dit boek laat Marvin Lemmen een onwaarschijnlijke kwetsbaarheid zien. Lemmen, in het dagelijks leven docent Drama en docent Nederland is verre van de doorsnee saaie docent. In korte hoofdstukjes, met titels als “Zonder Yolo is het nono” en “Sterven is zekerheid” vertelt hij zijn eigen, persoonlijke verhaal. En de lessen die hij heeft geleerd,

Schrijven als therapie

Het boek lijkt op een verzameling therapeutische schrijfsels. Marvin Lemmen lijkt het schrijven te gebruiken om dingen “een plaatsje te geven”. Bij self-publisher Brave New Books verschijnen regelmatig dat soort boeken. Meestal verzanden dat soort schrijfsels in onleesbare stukken persoonlijke misere. Lemmen valt daarom des te meer op, want “Waarom zebra’s niet met mes en vork eten” wijkt duidelijk positief af van het gemiddelde.

Een kwetsbare en openhartige Marvin Lemmen

Natuurlijk, doordat ook hier minder redactie op zit dan bij normale uitgeverij zitten er de nodige taal- en spelfouten in. Normaal is dat enorm storend, maar bij Lemmen wordt dit gecompenseerd door zijn enorme openhartigheid. Het hoofdstuk “Vriendschap is een illusie” gaat over vriendschappen. Soms eindigen die, soms worden ze herstelt. Maar Lemmen sluit af met “Sta open. Praat.” (p.62)

Dat is wat Marvin Lemmen doet. Hij is geen schrijver, maar een vriend. Wanneer je dit boek leest, zit hij naast je. Biertje in de hand, peinzen over het leven. Lemmen heeft de zeldzame kracht om zijn kwetsbaarheid om te zetten in een persoonlijke band. Wat hij schrijft is herkenbaar en daardoor zo waardevol.

Ik heb “Waarom zebra’s niet met mes en vork eten” in één avond gelezen. Oh, enne… hoewel Lemmen op het achteromslag zegt dat dit boek “echt niet over zebra’s gaat.” krijgt ook dit dier een plekje in zijn beschouwingen.

Waardering: 8/10


Lees “Waarom zebra’s niet met mes en vork eten” zelf!

Koop bij bol.com

Over Jeroen L

Eén van de oprichters van LekkerLezen.net. In het dagelijks leven actief als bedrijfskundige/docent, 's avonds het liefst met de neus in een goed boek!

Eén reactie

  1. ik ben het helemaal met je eens Jeroen over het boek van Marvin Lemmen, geweldig leesbaar en zeker herkenbaar voor iedereen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.