Voel je sparkle – Michèle Bevoort

Titel: Voel je sparkle
Auteur: Michèle Bevoort
Uitgever: Scriptum
ISBN:  978 90 559 4298 5

“Voel je sparkle” van Michèle Bevoort heeft als ondertitel“15 manieren om lichter te leven”. Iedereen heeft een sparkle, aldus Bevoort, maar die sparkle lijkt zo snel uit te doven. Vooral in een financiële, economische en zeker een persoonlijke crisis verliezen mensen vaak hun sparkle. Je sparkle is je vermogen om te spelen, om tot jezelf te komen, datgene wat je lichter maakt en de zorgen van je schouders neemt en ook datgene wat bij jou hoort en wat je bloed sneller laat stromen van vreugde en blijheid.

Boeken die over sparkles, creativiteit en jezelf gelukkiger maken gaan, lijken talloos maar hoeveel van die boeken kunnen we ons na het lezen nog herinneren? Betekent dit dat de woorden en de boodschap niet blijven hangen of dat de boodschap er misschien niet duidelijk in verwerkt lag? “Voel je sparkle’ blijft zeker hangen, juist omdat het boek zelf de lichtheid van de boodschap in praktijk brengt.

Het eerste wat me aan dit boek opviel was het handzame formaat. Dit boek is letterlijk niet zwaar of groot. Daarnaast heeft het turqoise accenten die het boek en het begin van ieder hoofdstuk een frisse, lichte tint geven naast de overwegend witte voorkant. Deze kleur is niet toevallig want Michèle Bevoort is naast schrijfster ook afgestudeerd chromotherapeut (kleurentherapeut). Kleuren kunnen je gemoedsrust beïnvloeden en de kleur in het boek verfrist en kalmeert tegelijkertijd. Verder zijn de woorden van Michèle Bevoort zorgvuldig gekozen waarbij je niet het idee hebt dat je zware, psychologische kost wordt voorgeschoteld maar juist je psyche een frisse douche krijgt.

Echter, het is vooral de inhoud van het boek dat hier de positieve aandacht verdient. Het boek begint met een uitleg waarom spelen zo belangrijk is. De ‘fun’ factor is vaak uit ons leven verdwenen en daarom zijn we minder energiek, creatief en zelfs productief. Je sparkle heeft ook met fun te maken. De hoofdstukken bevatten praktische adviezen die je kunt opvolgen zonder dat je daarvoor veel moeite hoeft te doen en ook zonder dat het oppervlakkig wordt. Het gaat juist om de lichtheid, om het licht en de lichtvoetigheid zonder ingewikkeldheid en complexiteit. De oefeningen en tips maken je juist losser waardoor je meer ruimte in je hoofd krijgt. Hierdoor krijg je echt een ‘yes’ gevoel omdat de tips zo dicht bij jezelf staan.

Ga bijvoorbeeld tekenen ook al kun je er niets van, het gaat erom dat je het zelf leuk vindt of pak inspiratiekaarten en volg deze op. Wat je ook doet, zorg ervoor dat je elke dag een beetje tijd vrij maakt voor jezelf om te ‘spelen’, al is het maar een kwartiertje per dag. Dan breng je vanzelf de sparkle terug in je leven. Michéle Bevoort raadt in het boek ook een aantal tijdschriften aan, die je kunnen inspireren of helpen je sparkle vast te houden.

Het boek is heel onderhoudend en in een heldere, fijne stijl geschreven die past bij het onderwerp. Bepaalde termen zoals chromotherapie die niet alledaags zijn of meer uitleg behoeven, worden voor de lezer inzichtelijk gemaakt middels voorbeelden. Daarnaast wordt het verband tussen lichaam en geest niet vergeten, de aanpak van de schrijfster is holistisch. Het mooiste aan dit boek is dat de inhoud ervan blijft hangen en niet na het lezen van een ander boek alweer verdwenen is. Mijn sparkle voelde ik in ieder geval wel weer.

Waardering: 9/10


Lees “Voel je Sparkle” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.