De vijf inzichten – Frank Ostaseski

Titel: De vijf inzichten, ontdek wat de dood ons kan leren over voluit in het leven staan
Auteur: Frank Ostaseski
Uitgever: Lev.
ISBN: 978 94 005 0841 5

In 2012 maakte Bronnie Ware enorme indruk op me met “Als ik het leven over mocht doen”. Niet alleen op mij trouwens, getuige de vele voordrachten (waaronder een TED-talk) die ze daarna over het onderwerp deed. Net als Bronnie Ware werkt Frank Ostaseski in de stervensbegeleiding. Ware deed haar werk als inwonend verpleegkundige. Ostaseski is de oprichter van het Zen Hospice Project, het eerste boeddhistische verpleeghuis voor terminale patiënten. Ware vertelde in haar boek over de lessen die ze van de stervenden leerde. Gezien de titel “De vijf inzichten, ontdek wat de dood ons kan leren over voluit in het leven staan”, valt te verwachten dat dit boek net zoiets zal zijn.

De vraag is dan: voegt het eigenlijk wat toe? Wat Ware kwam met vijf inzichten. Ostaseski kwam met vijf inzichten. Valt daarin te variëren? Of is Ostaseski een copy-cat, die geld probeert te verdienen door een trucje na te doen?

Een copycat is Ostaseski in ieder geval niet. Dat blijkt ten eerste uit het feit dat zijn vijf inzichten heel anders zijn dan die van Ware. Volgens Ostaseski zijn dit de vijf lessen die je helpen je leven ten volle te leven:

  • Wacht niet
  • Sta overal voor open, ga niets uit de weg
  • Ga er volledig voor
  • Vind een plek om uit te rusten te midden van alle chaos
  • Moedig je ‘onwetendheid’ aan.

Het verschil met Ware uit zich echter nog veel duidelijker dan “slechts” in de kern van de vijf inzichten. Want Ostaseski (of zijn uitgever) heeft ons een beetje misleidt. Deze inzichten die hij met ons deelt heeft hij helemaal niet geleerd van de stervenden. Dit boek is geen verzameling van wijze lessen die mensen op de drempel naar het hiernamaals nog even met ons delen.

“De vijf inzichten” is vooral een inleiding in het Boeddhisme. Ostaseski heeft zijn Zen Hospice Project opgestart vanuit zijn eigen Zen-Boeddhistische achtergrond. Hij benadert zijn patiënten vanuit deze filosofie, of ze nu Boeddhist of Jood zijn, man of vrouw, blank of zwart. Allen treedt hij tegemoet met dezelfde ideeën over universele liefde. En dat is mooi. Hij komt met voorbeelden van mensen die probeerden vrede te sluiten met het verleden, waarbij hij één (soms meer) van de inzichten kon inzetten om deze mensen het overlijden makkelijker te maken. De waarde van de inzichten is dus enorm, en kan bijna niet duidelijker worden geïllustreerd dan in het hospice. Maar om te suggereren dat hij de inzichten van hen heeft gekregen, dat zou (en is) onterecht.

Bedrogen naar inzicht

Ik voelde me in eerste instantie bedonderd. Bedrogen. Voorgelogen. Het kostte me even wat moeite om over dit verschil tussen verwachting en praktijk (Tweede inzicht) heen te stappen. En eigenlijk ben ik er nog steeds niet helemaal overheen dat de mensen van Lev. zomaar doodleuk deze specifieke ondertitel hebben gebruikt. Maar daarin blijven hangen zou dom zijn. Want “De Vijf Inzichten” raakt. Al lezende herken ik mezelf in sommige van de personages. Ik word geraakt door hun lijden, en door de manier waarop Ostaseski ermee omgaat. Ineens besefte ik dat een deel van mijn handelen bepaald wordt door angst of door vroege herinneringen. En ik realiseer me dat mijn reacties niet altijd constructief zijn.

Maar vooral bemerk ik een enorm verlangen naar authenticiteit. Niet die authenticiteit waarover men spreekt in carrièreblaadjes, maar échte authenticiteit. En verbinding. Echte verbinding. Dus niet (alleen) het contact met vrienden die ver weg wonen dat vooral via Facebook verloopt.  Nee, verbinding met de mensen om me heen. Tegelijkertijd heb ik geen idee hoe te beginnen. Ik vraag me zelfs af of ik niet zelf vrijwilligerswerk in een hospice moet oppakken. Al denk ik niet dat ik dat aan zou kunnen.

“De vijf inzichten” is dus wat misleidend in de markt gezet, maar mijn hemel, wat een wijsheid en inzicht weet Ostaseski tussen voor- en achterkaft te stoppen. Lezenswaardig. Herlezenswaardig.

Waardering: 8,5/10


Lees “De vijf inzichten” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.