Vadersboek, eerste hulp bij vaderschap – Gerard Janssen

Titel: Vadersboek, eerste hulp bij vaderschap
Auteur: Gerard Janssen
Uitgever: Snor
ISBN: 978 90 799 6188 7

Het vaderschap is een hele verantwoordelijkheid. Eentje waarover ik me al bloednerveus maak als ik eraan denk. Niet verbazend dus, dat ik kinderloos ben. Maar met het “Vadersboek” van Gerard Janssen heb ik alvast een theoretische basis, voor het geval dat, zeg maar.

Janssen verzamelt interviews en artikelen over het vaderschap en combineert deze met praktijktips, en zelfs een heus flowdiagram (kijk now we are talking) waarmee je kunt bepalen wat er nou in die luier zit. Met een grapje op zijn tijd blijft het luchtig, hoewel een goede grap natuurlijk altijd een serieuze ondertoon heeft.

Het is interessant te lezen hoe het vaderschap per cultuur verschillend wordt ingevuld, terwijl het moederschap eigenlijk overal min of meer gelijk is. Aan de hand van voorbeelden uit andere culturen, maar ook uit het dierenrijk, laat Janssen zien dat een zorgende vader best normaal is.

Hij benadrukt dat het vaderschap een rol is die je al vroeg moet invullen. Het is niet iets wat begint wanneer de kinderen een jaar of vier zijn, maar al meteen in het begin kun je bouwen aan een goede band met je kind. Dat levert, aldus Janssen, een win-win-win op: zowel kind, moeder én vader worden er beter van.

Janssen is de eerste die een coherent antwoord formuleert op de vraag waarom je je in hemelsnaam al die offers en ellende op de hals zou halen. Anderen (collega’s, vrienden, vrienden-van-vrienden) komen nooit verder dan een “Je krijgt er zóveel voor terug”, zonder te kunnen vertellen wát dan precies. Janssen komt daar stukken verder in.

Je zou er haast een kinderwens van krijgen!

Waardering: 8-/10


Lees “Vadersboek, eerste hulp bij vaderschap” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.