The Why Café, waarom ben je hier – John P. Strelecky

Titel: The Why Café, waarom ben je hier
Auteur: John P. Strelecky
Uitgever: Aspen Light Publishing
ISBN: 978 90 822 0040 9

John heeft het even helemaal gehad met zijn werk. Hij moet er hoognodig even tussenuit. Dus vertrekt hij met de auto naar zijn vakantiebestemming. Door een ongeval komt hij echter in de file terecht. Hij besluit om te rijden en raakt hopeloos verdwaald, tot hij in de middle-of-nowhere een café treft. Hij besluit wat te eten, maar wordt geconfronteerd met de grote vragen van het leven: Waarom ben je hier? Ben je bang voor de dood? Voel je je vervuld?

Hij raakt over deze vragen in gesprek met de serveerster, de kok en de andere gasten. En langzaam begint hij anders naar het leven te kijken.

Strelecky lijkt zich in “The Why Café” te laten inspireren door figuren als Paolo Coelho.

De bedoeling van het boek is duidelijk: jij, als lezer, wordt geacht zelf ook over de vragen na te denken. De dialogen, de vragen die de hoofdpersoon stelt, zijn vooral bedoeld om jouw denkproces te leiden, zodat je inderdaad tot de conclusie komt dat het tijd is om na te denken waarom je nou op aarde bent. Want, zo is het idee, als je weet waar je passie ligt, dan kun je er achteraan. Als je weet waar je hartje sneller van klopt, dan kun je een leven van vervulling gaan leven.

“The Why Café” is echt zo een boekje waar coaches dol op zijn, omdat het een instrument biedt om mensen aan het denken te zetten. Het is geen hoogstaande literatuur, maar dat pretendeert het ook niet te zijn. Het is een stuk gereedschap voor persoonlijke groei. Voor sommige mensen zal het werken, terwijl anderen zich er niet voor open willen (of durven) stellen.

Persoonlijk geloof ik dat het goed is deze vragen te stellen. Ja, ik heb de vragen al meerdere keren gesteld en er zelfs een tiendaagse retraite aan gewijd. Maar het antwoord heb ik nog niet.

Verwacht na lezing van “The Why Café” niet dat je alle antwoorden in de schoot geworpen krijgt. Maar als je door lezing wat minder als een kip-zonder-kop door het leven raast en wat meer tijd neemt om bij jezelf te blijven, dan is dat al pure winst.

Waardering: 7-/10


Lees “The Why Cafe” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *