Succesvol solliciteren

Titel: Succesvol Solliciteren
Auteur: Marco Mostert
Uitgever: Elmar
ISBN: 978 90 389 2677 3

Als je werkloos bent, staat je één ding te doen: solliciteren. Gelukkig is hierover een bak aan informatie te vinden. Marco Mostert denkt daar met “Succesvol solliciteren” iets aan toe te voegen. Is hem dat gelukt?

Een positief begin

Laten we positief beginnen: Mostert gaat een stuk verder dan het gemiddelde boek over solliciteren. Want waar de meeste boeken blijven hangen bij de basics (hoe schrijf je een brief, hoe maak ik mijn CV, waar zoek ik naar vacatures) gaat Mostert iets verder.

Zo bespreekt hij ook de impact van de overheid en bureaucratie, bespreekt hij de verschillen tussen de verschillende kanalen (uitzendbureau, intermediairs versus directe vacatures), vertelt hij iets over aandachtsgroepen en over het belang om ook persoonlijke groei te blijven nastreven. Een ding wat me bijzonder opvalt is de gestructureerde wijze waarop hij zijn sollicitaties registreerde. Zijn sales en marketing achtergrond is hierbij duidelijk zichtbaar, want hij registreerde elke lead en voerde regelmatig evaluaties uit (zegt hij).

“Succesvol solliciteren” is een boek met een brede scope dat veelal makkelijk te begrijpen. De tekst wordt vaak verlevendigt met foto’s, hoewel niet altijd precies duidelijk is wat de foto precies aan de content toevoegt. Maar goed, je bent sales-man of je bent het niet, en sales draait vaak om presentatie.

Fouten

Maar het is helaas niet allemaal positief wat er over dit boek te vertellen valt. Mostert blijkt namelijk een aantal fouten te maken. Soms gaat het om taalkundige dingen die er door een redacteur uitgehaald hadden moeten zijn. Zo vertelt hij op pagina 141 dat een sollicitant die onheus bejegend is een klacht zou moeten indienen bij de Commissie NVP Sollicitatiecode & Klachteninstantie: “Uit eigen ervaring kan ik concluderen dat de Commissie NVP Sollicitatiecode & Klachteninstantie zeer begripvol op je verhaal zal reageren. Men zal de betreffende organisatie dan ook adequaat benaderen.” (p.141)

Kat in het bakkie, denk ik dan. als de commissie adequaat optreedt, dan zullen er drastische maatregelen volgen. In de direct op dit citaat volgende toelichting blijkt echter dat de Commissie een brief stuurt en er verder over het algemeen niets verandert. Hoe is dit adequaat? Dit soort vreemde zaken komen op meerdere punten in het boek voor.

Conclusies met een n=1

Daarnaast maakt Mostert een (veelgemaakte) denkfout door zijn eigen situatie teveel te veralgemeniseren. Hij deelt zijn registratie met ons, waarin hij per kwartaal vast heeft gelegd hoeveel sollicitaties hij heeft verstuurd en hoeveel gesprekken hieruit zijn voortgevloeid. Dit doet hij over 2014 en 2016. Vervolgens concludeert hij uit het feit dat de scores in 2016 hoger zijn dan in 2014 dat de arbeidsmarkt is verbeterd. Ook trekt hij conclusies over het jaarritme.

Zijn verklaring hiervoor is heel plausibel en klinkt alsof het goed waar kan zijn. Het gaat echter volledig voorbij aan het feit dat dit slechts de registratie is van één enkel persoon (n=1), die niets zegt over anderen in zijn vakgebied. Laat staan daarbuiten. Ook doet hij in deze uitleg alsof zijn verklaring de enige mogelijke is. Hij staat niet stil bij de mogelijkheid dat er andere dingen een rol spelen.

Een ander opvallend punt is dat Mostert vaak onnodig veel woorden gebruikt. Dit zie je vaak bij studenten die werkstukken moeten inleveren met een minimale wordcount en ik vermoed dat Mostert zich goed heeft getraind in het opkloppen van die wordcount. Zo gebruikt hij vaak termen als “dan ook”, “in dezen” of “een en ander”. Deze termen klinken heel intelligent, maar voegen inhoudelijk geen enkele betekenis toe.

Verschillende doelgroepen

Ten slotte valt Mostert in de valkuil die zovelen fataal is geworden: door de brede scope bespreekt hij van alles wat eigenlijk niet tot zijn opdracht behoort. Zo benadert hij het solliciteren soms vanuit werkgeversperspectief door te zeggen dat je vooral moet laten zien in het weekend te willen werken en noemt hij de Wet Werk en Zekerheid geweldig (dat is deze niet). Maar hij bekritiseert ook het UWV en vertelt werkgevers wat ze moeten doen om 50+-ers aan het werk te krijgen. Los van het feit dat werkgevers dit boek niet zullen lezen, waag ik te betwijfelen of ze Mostert hierin serieus zouden nemen. Nog een mooie: Mostert raadt allochtonen aan Nederlands te leren. Maar hoe moet die allochtoon dit advies lezen..als hij de taal niet beheerst?

Toch de moeite waard

Al met al zijn er voldoende dingen op “Succesvol solliciteren” aan te merken. Als lezer doe je er goed aan om dit boek uitermate kritisch te benaderen. Maar wanneer je dit leest met een kritische blik, weet je al snel de juweeltjes van adviezen die Mostert ons geeft te herkennen tussen de blubber. En juweeltjes bevat het boek zeker. De brede scope die voor de kritiekpunten zorgt maakt namelijk ook dat elke werkzoekende in dit boek wel waardevolle tips kan vinden.

Dus als je werkloos thuis zit, raad ik je aan dit boek een keer te lezen.

Waardering: 7-/10


Lees “Succesvol solliciteren” zelf!

Cover boek "Succesvol Solliciteren" - Marco Mostert
Koop bij bol.com

Over Jeroen L

Eén van de oprichters van LekkerLezen.net. In het dagelijks leven actief als bedrijfskundige/docent, 's avonds het liefst met de neus in een goed boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.