Stress, vriend en vijand – Theo Compernolle

Titel: Stress, vriend en vijand – de aanpak van stress, thuis en op het werk
Auteur: Theo Compernolle
Uitgeverij: Scriptum
ISBN: 978 90 774 3210 5

Stress, wie is er niet mee bekend? Het lijkt soms wel alsof we onszelf en elkaar steeds harder pushen. Iemand die heel goed bekend is met stress is prof. dr. Theo Compernolle. Krijgen wij stress van het werk, hij heeft van “stress” zijn werk gemaakt. Al in de jaren zeventig van de vorige eeuw begon hij zich bezig te houden met stressmanagement.

Waarom en hoe blijf je lekker gestresst?

Compernolle begint onverwacht, met acht redenen waarom je gestresst moet blijven en zestien manieren waarom je dit kunt bereiken. Zo kun je stress verhogen door lichaamsbeweging te vermijden, ongezond te eten, niet te slapen, vooral geen sociaal netwerk te hebben en je volledig op je werk te richten (plus nog 11 manieren).

Kijk, daar houd ik van, iemand die lekker tegendraads doet. Maar daarna wordt het wat serieuzer. Compernolle bekijkt elk van de 16 genoemde “tips voor meer stress) en werkt ze in detail uit. Daardoor is “Stress, vriend en vijand” een nogal dikke pil (wat mij als lezer alweer wat stress oplevert). Compernolle houdt mij (notoir koffieverslaafde) op meerdere keren een spiegel voor. Enne…comfort food, anyone?

Stress is meer dan werkdruk

Een belangrijk inzicht dat Compernolle met ons deelt is dat stress niet gaat om werkdruk alleen. Bij stress (en stressmanagement) gaat het om de interactie tussen werkdruk, de mate van invloed en sociale steun. De steun van familie en vrienden vergroot onze veerkracht. Ook de mate waarin we onze omgeving en leefstijl kunnen beïnvloeden bepaalt de veerkracht. Eigenlijk is de partner van de gestresste persoon (of het nu een ondernemer is, of een werknemer) net zo belangrijk voor de prestaties op het werk als de persoon zelf. De partner speelt, zo stelt Compernolle, een onderschatte rol bij de balans tussen werk en privé. Althans, voor mannen. Want als een vrouw teveel op haar bordje krijgt, blijkt in de praktijk dat ze er alleen voor staat.

Kenniswerkers

Speciale aandacht geeft Compernolle aan de kenniswerkers. Voor hen wordt vaak van alles verzonnen door P&O. “Duurzame inzetbaarheid” heet dat dan, en er worden yogalessen op het werk gegeven, of slaapcursussen en massages. Maar meer baat hebben ze bij een goede manager. Een slechte leidinggevende kan een enorme bron van stress zijn, een goede daarentegen kan stress doen smelten als sneeuw voor de zon. Compernelle breekt hier dus met de trend dat bedrijven vooral heel zichtbaar bezig willen zijn met “gezondheid” en gaat terug naar de basis. Het gaat niet om alle franje, maar om de essentie: duidelijke strategische doelen en goede performance op de markt. En als je je mensen goed managet, volgt welzijn vanzelf. Voor Compernolle is stressmanagement duidelijk geen autonoom proces, maar echt integraal deel van de bedrijfsvoering. Het wordt gedaan door het bedrijf en vóór het bedrijf. Managers voeren het uit én hebben er baat bij. Het is iets waar iedereen bij betrokken is.

Kortom: stressmanagement is prio nummer 1 voor het management team. Een nieuwe gedachte, die Compernolle op overtuigende wijze weet te brengen. Compernolle schrijft oplossingsgericht, degelijk en leesbaar. Dit is een management boek dat iedereen gelezen moet hebben, nog vóórdat je begint aan Covey (bij wie “ontspannen” trouwens het 7e principe is).

Waardering: 8/10


Lees “Stress, vriend en vijand” zelf!

(Deze recensie wordt aangeboden in samenwerking met Stressplein.eu )

Over Jeroen L

Eén van de oprichters van LekkerLezen.net. In het dagelijks leven actief als bedrijfskundige/docent, 's avonds het liefst met de neus in een goed boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.