Stille kracht, de geheimen van introvert zijn – Susan Cain

Titel: Stille kracht, de geheimen van introvert zijn
Auteur: Susan Cain
Uitgever: Arbeiderspers
ISBN: 978 90 295 1060 8

“Veel lezers hebben me verteld dat ze hadden gewild dat ze als kind of tijdens de opvoeding van hun introverte kind over de stille revolutie hadden gehoord” (p13), zegt Susai Cain in de inleiding. Ze verwijst hier naar lezers van haar eerdere boek “Stil” over introversie. Dit boek belandde op de bestsellerlijst van de New York Times. Daar bleef het jaren staan. Ik heb er echter nooit iets over gehoord, dus “Stille kracht” is voor mij de eerste kennismaking met het werk van Cain.

En ik wilde dat ik dit boek pak hem beet 25 jaar geleden had kunnen lezen. Want “Stille kracht, de geheimen van introvert zijn” is perfect voor de jongere/puber die zich de hele tijd in een extraverte omgeving weet. Op school moet je leuk en grappig zijn, maar vooral populair. Leraren dringen erop aan dat je “meedoet in de les”. En dat betekent niet dat je er met opletten en nadenken bent. Nee, je moet je uiten. En dan zijn er nog al die andere sociale verplichtingen. Je zou er uitgeput van raken.

Ook ik heb op de middelbare school altijd “extravert gedaan”, terwijl ik me af en toe liever gewoon zou terugtrekken. Sterker nog, ook nu nog merk ik dat ik heel sterk de behoefte heb om af en toe even tijd voor mezelf te nemen. Thuis, gordijnen dicht, telefoon uit. Even niets. Behalve misschien een boek (best handig, als recensent op deze site).

Susan Cain beschrijft wat introvert zijn eigenlijk betekent. Dat het niet slecht is. Dat introvert zijn iets heel anders is dan verlegen zijn, of zelfs asociaal. Dat introvert zijn oké is en niets om je over te schamen. En dat introversie soms ook gewoon een heel krachtig wapen is.

Cain beschrijft hoe je de krachten van introversie constructief kunt inzetten, maar ook hoe je als introverte persoon je doelen kunt bereiken. Want soms moet je als introvert toch echt naar buiten treden als je iets wilt bereiken. En anders zul je voor jezelf de voorwaarden moeten creëren om tot jezelf te komen. Ook daarvoor zul je je behoeftes af en toe kenbaar moeten maken.

Cain onderbouwt haar verhaal met de nodige noten. Hierin verwijst ze naar wetenschappelijke publicaties, maar ook naar meer populaire media. Zo kan het voorkomen dat Carl Jung , Gandhi en Emma Watson (Hermione Granger in de Harry Potter serie) gedriën in hetzelfde hoofdstuk eenzelfde boodschap onderbouwen.

Anekdotes versterken de boodschap

Maar vooral maakt Cain gebruik van anekdotes van “lotgenoten“. In dit boek, geschreven voor jongeren in de middelbare schoolleeftijd, betekent dit: veel verhalen en testimonials van High Schoolers. En hoewel die verhalen soms erg VS-centered zijn (zoals het verhaal van een LaCrosse-speler) is de centrale boodschap van elke spreker duidelijk en onafhankelijk van de context. “Stille kracht” komt hierdoor tot leven, op een manier die Cain nooit had kunnen bereiken als ze in haar eentje een verhaal had verteld. Niets ten nadele van Cain, want ze is prima in staat een verhaal te vertellen. De TED-talk van Susan Cain uit 2012 heeft inmiddels (2e Kerstdag 2016) ruim 15,6 miljoen views. Dus ze kan echt wel wat vertellen. Ze vertelt haar verhaal op kwetsbare manier, open en eerlijk. En ze weet de lachers op haar hand te krijgen.

Alleen… welke puber zit te wachten op een vrouw geboren in 1968 die hem of haar even komt vertellen hoe ze hun leven moeten inrichten? Maar wanneer een leeftijdsgenoot dezelfde boodschap uitdraagt door iets te vertellen uit het eigen leven, op een manier die aansluit bij de eigen leefwereld, dán heb je kans om gehoord te worden.

Cain doet dit op een gebalanceerde wijze. Ze valt niet in de valkuil van veel Amerikaanse auteurs die bij anekdotes denken: “Hoe meer, hoe beter”. Vaak levert dit boeken op met een chronisch gebrek aan diepgang. Je krijgt dan een stripverhaal met veel plaatjes, maar zonder denkballonnetjes. Cain gaat, als een echte introvert, uit van de inhoud en zoekt passende voorbeelden. En dit doet ze goed.

“Stille kracht, de geheime voordelen van introvert zijn”, is dan misschien wel bedoeld voor jongeren, maar eigenlijk een must-read voor iedereen die introvert is. En ook voor extraverten die met introverten te maken hebben. En dat laatste niet alleen vanwege de hoofdstukjes aan het eind gericht op leraren en ouders.

Aanrader.

Waardering: 8,5/10


One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.