Start Where You Are – Meera Lee Patel

Titel: Start Where You Are
Auteur: Meera Lee Patel
Uitgeverij: Spectrum
ISBN: 978 90 003 5197 8

Start Where You Are” van Meera Lee Patel is een boek dat het midden houdt tussen een dagboek en een kunstboekje. Het staat bovendien vol met inspirerende citaten.  Maar misschien is het wel het meest een geschenk. Ook (vooral?) als je het voor jezelf koopt. De feeling die je van het boek krijgt is dat het boekje ook echt een geschenk wíl zijn. Een geschenk in de vorm van een dierbaar stukje zelfbewustzijn verpakt in een prachtig jasje. Patel combineert citaten waarbij iedere bibliofiel zijn vingers aflikt met haar eigen kleurrijke grafische vormgeving en wat speelse mindfulness.

In de praktijk ziet dat er uit als één pagina mooie gekleurde typografische kunstwerkjes met telkens een opdracht die daarbij hoort. Sommige zijn dromerig, andere optimistisch of reflectief van aard. In het voorwoord adviseert Patel dan ook specifiek om alle opdrachten te doen. Ook, of juist, als je ze liever niet wil uitvoeren.

Dat advies is soms confronterend, maar andere keren juist erg leuk. Soms vraagt het boekje je stil te staan bij wat je dwarszit. Als je daarbij doorzet sla je natuurlijk de opdracht voor het maken van flessenpost met daarin je liefste droom ook niet over. Ook als je dat uit jezelf misschien niet zo snel zou doen. Wie dat alsnog een beetje een overdreven opdracht vindt, kan nu tenminste zeggen: “Ja, voor mij was het niet nodig, maar Meera Lee Patel maakte me nog zo duidelijk dat ik op deze manier het meest aan haar boek zou hebben, vandaar…”

Start Where You Are” doet trouwens sterk denken aan het immens populaire sloop-dagboekje van Keri Smith (in Nederland ook gepubliceerd door uitgeverij Spectrum). Deze variant is alleen wat vrolijker en opgeruimder van aard. Daardoor leent het zich misschien beter om regelmatig naar terug te keren. En dat is zeker de moeite waard om te doen, al helemaal als je de gemaakte opdrachten van een datum voorziet.

“Start Where You Are” is het perfecte cadeau voor jezelf, een dierbare, de boeken- of grafische vormgevingfan én natuurlijk voor de geen die een beetje hulp met zelfontdekking wel kan gebruiken. Ook als je dat laatste onzin vindt, is “Start Where You Are” nog altijd een prachtige bron van citaten waarbij je dan ook nog meteen wordt voorgesteld aan de bedenker ervan. If all else fails is het dus ook nog een fijne manier om je potentiële nieuwe favoriete schrijver of denker te ontdekken: juist ja, zoals ik al zei, een waar geschenk.

Waardering: 9/10


Lees “Start Where You Are” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.