Stap uit je eenzaamheid – Kira Asatryan

Titel: Stap uit je eenzaamheid, terug naar waar je thuishoort in verbinding met jezelf en anderen
Auteur: Kira Asatryan
Uitgeverij:AnkhHermes
ISBN: 978 90 202 1312 6

“In relaties – of het nu gaat om verliefdheid, familie en zeker op het werk- behoort er sprake te zijn van goede communicatie, nietwaar? Maar wat DOE je in feite zodat er sprake is van goede communicatie? Dan wordt je geacht vertrouwen te hebben, niet waar? Maar wat DOE je om vertrouwen te hebben? Je wordt geacht een band te hebben, niet waar? Maar wat DOE je om een band te hebben?”(p.205)

Met bovenstaand citaat is de strekking van “Stap uit je eenzaamheid” in een klap duidelijk. Eenzaamheid bestrijden, dat je doet door verbinding te zoeken, is niet iets wat vanzelf komt. Daar moet je actie voor ondernemen. En aangezien volgens een citaat op het omslag 40% van de volwassenen weleens eenzaamheid ervaart, hebben we dat niet goed door. De “week van de eenzaamheid” brengt daar, met alle goede intenties, vooralsnog nog geen verandering in.

Kira Asatryan heeft niet de meest vloeiende ondertitel bij het boek gekozen, maar het dekt wel de lading. Als je geen eenzaamheid wilt ervaren, moet je jezelf verbinden met anderen. Maar zeker ook met jezelf.
Verbinden gaat om elkaar leren kennen en om elkaar geven, aldus Asatryan. En daar zijn we niet zo goed meer in.

Je zou verwachten dat het verbinden met jezelf éérst moet gebeuren alvorens je jezelf met de ander kunt verbinden. Immers, als “verbinden” een kwestie is van wederzijdse toegang tot je binnenwereld, dan is het handig als je je eigen binnenwereld een beetje kent. Toch behandelt ze dat pas als laatste.

Verbinden gaat om elkaar leren kennen en om elkaar geven, aldus Asatryan. En daar zijn we niet zo goed meer in. Dat komt door drie oorzaken, die eigenlijk samenhangen: het is allemaal door de technologie.

Technologie en eenzaamheid

Op de eerste plaats zorgt technologie ervoor dat steeds meer contact niet meer direct tussen twee personen gebeurt. Er zit iets tussen. Een apparaat of platform. Facebook, WhatsApp, twitter, mail…wat dan ook. Steeds vaker wordt contact onderhouden via electronische weg. Handig als aanvulling, maar niet als vervanging. Want communicatie bestaat uit lagen. De tekst, maar ook intonatie en lichaamstaal. Voor echt contact zou je zoveel mogelijk lagen willen zien. Bij keuze tussen mail of telefoon is de telefoon beter, omdat je daarmee ook de intonatie hoort. Bij de keuze tussen telefoon of video conferencing heeft de laatste de voorkeur. En als je moet kiezen tussen video conferencing of een persoonlijke ontmoeting… inderdaad. Maar technologie is steeds meer in plaats van persoonlijke ontmoetingen gekomen; ze noemt dit gemedieerd contact.

Het tweede effect van technologie is dat we het zoeken verleerd zijn. Door allerlei algoritmen krijgen we gepersonaliseerde advertenties. Online is dat het duidelijkst, maar ook offline (gewoon ouderwetse reclamepost) gebeurt dit. We zijn dus gewend dat alles ons vanzelf toekomt, zonder er moeite voor te doen. We zijn verwend. Maar doordat we dit zo gewoon zijn geworden, verwachten we dat tegenwoordig ook (onbewust) in relaties. We gaan er niet meer actief om uit om elkaar te leren kennen.

En ten derde zorgt technologie ervoor dat we steeds minder natuurlijk contact hebben. We gaan niet meer naar een restaurant, maar bestellen eten online en krijgen het thuisbezorgd. Ook de boodschappen worden tegenwoordig thuisbezorgd. Technologie maakt het leven misschien wel te gemakkelijk, want in theorie zouden we nooit meer een echt mens tegen hoeven te komen. En dat is niet eens zo een nieuw idee, getuige “The Net” (1995).

Opnieuw aanleren

Al met al zijn we dus verleerd elkaar écht te leren kennen. En dus ook het geven om elkaar. “Stap uit je eenzaamheid” probeert dit voor elkaar te krijgen. Wat is verbondenheid, hoe creëer je dit? Welke vragen moet je stellen om je betrokkenheid te uiten. En op welke manier? En hoe verbind je jezelf met jezelf? Veel vragen waar je in eerste instantie een Duh-gevoel bij zou kunnen krijgen, maar Asatryan gaat er redelijk diep op door, daarbij puttend uit ervaring als relatiecoach.

Het effect is merkbaar. Eigenlijk direct al. Door de voorbeelden ga je nadenken. Door de “Vragen om over na te denken” waar elk hoofdstuk mee afsluit nog meer. En de “oefeningen om jezelf uit te dagen” zijn al helemaal buiten je comfortzone. Maar ze zijn absoluut de moeite waard.

Kira Asatryan voegt zeker iets toe aan de meters met zelfhulpboeken over sociaal isolement. Toegankelijk, plausibel en uitdagend.

Waardering: 8,5/10


Lees “Stap uit je eenzaamheid, terug naar waar je thuishoort in verbinding met jezelf en anderen” zelf!

Over Jeroen L

Eén van de oprichters van LekkerLezen.net. In het dagelijks leven actief als bedrijfskundige/docent, 's avonds het liefst met de neus in een goed boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.