Spirituele Groei – Dalai Lama

Titel: Spirituele Groei
Auteur: De Dalai Lama
Uitgever: Forum
ISBN: 978 90 492 0108 1

Als de Dalai Lama binnenkomt, verstommen de stemmen en nemen zelfs de grootste sprekers plaats om te luisteren naar wat de Dalai Lama te melden heeft. Deze religieuze leider (geboren als Tenzin Gyatso) heeft door de hele wereld enorm veel respect verworven door de respectvolle manier waarop hij met de medemens en de wereld omgaat. Deze man toont zich dus een goed boegbeeld van zijn godsdienst, te weten het Boedhisme.

In “Spirituele Groei” probeert de Dalai Lama een introductie te geven in de Boedhistische levensfilosofie. Hij doet dit op een manier die eigenlijk uniek is voor religieuze leerboeken: hij stelt dat het Boedhisme “een” godsdienst is, die naast andere religies kan bestaan, waarbij elke religie “waar” is voor degenen die erin geloven. Hij probeert niet te bekeren, hij stelt zelfs dat voor veel mensen die in een bepaalde religie zijn opgevoed, het beter is om niet “bekeerd te worden”. Maar zelfs dan kunnen de oefeningen nog nut voor je hebben.

De basisbeginselen van het Boedhisme worden toegelicht, met enorm veel aandacht voor het begrip “zelfloosheid” om vervolgens een aantal oefeningen aan te bieden die je stap voor stap inwijden in het Boedhisme.Â

Hoewel ik (nog) niet in staat ben om alles dat beschreven wordt te begrijpen, merk ik dat het welhaast onmogelijk is om het met de Dalai Lama oneens te zijn. Sterker nog, af en toe voelde ik me bij het lezen al een stukje meer Verlicht dan daarvoor. Maar de echte “Verlichting” zal mij voorlopig niet gegund zijn.

“Spirituele Groei” is een interessant en boeiend boek, het daagt je uit om je eigen waardenpatroon kritisch te beschouwen, en het helpt je om het Boedhisme te begrijpen.


Lees “Spirituele Groei” zelf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.