Simplify Life – Sjoukje van de Kolk

Titel: SimplifyLife
Auteur: Sjoukje van de Kolk
Uitgeverij: Spectrum
ISBN: 978 90 4910 209 8

Druk, druk, druk. Maar toch wist ik nog wat tijd te vinden om het boekje Simplify Life van Sjoukje van de Kolk te lezen. “Simplify Life, terug naar de essentie van je leven” haakt in op oneindig lijkende prestatiedrang die onze huidige maatschappij lijkt te domineren. We hebben meer keuzevrijheid dan ooit tevoren. Iedereen kan van alles gaan doen, en iedereen krijgt de middelen in handen om van zijn leven een succes te maken. Dat is min of meer de culturele grondhouding die in onze maatschappij heerst. Hierdoor ontstaat volgens Van de Kolk echter veel spanning: want als je leven niet “succesvol” is (volgens welke norm dan ook), dan heb je je “falen” dus aan jezelf te danken.

Dus doet iedereen zijn uiterste best om te scoren: de beste carrière, de beste relatie, de grootste auto, het mooiste huis, de slimste kinderen… en ga zo maar door. Hierdoor hollen we als kippen-zonder-kop in de rondte en gunnen we onszelf eigenlijk onvoldoende rust. Hierdoor zijn we continu gespannen en kunnen we niet genieten van wat we hebben. Van de Kolk vindt dat we ons leven moeten vereenvoudigen. Hoe doe je dat? Simpel: door te durven kiezen.

Van de Kolk formuleert vijf principes:

– Leer het onderscheid tussen wat echt belangrijk is en wat niet
– Leer kiezen en ga voor “goed genoeg”
– Accepteer en laat los
– Begrens en beperk (jezelf en anderen)
– Oefen aandacht en verbondenheid.

 Van de Kolk stelt dat we moeten ophouden met “streefleven” en dat we -ieder voor zich- moeten zien te achterhalen wat de eigen kern is en dáár vervolgens naar te leven. Dit betekent, wederom, keuzes maken: welke race wil je wel, en welke race wil je niet lopen?Â

Hoewel het op zich weinig schokkend is wat in Simplify Life staat, is het een grote verademing om eens te lezen dat genoeg ook genoeg kan zijn. Het eeuwige zoeken naar “beter” maakt niemand gelukkiger, dus laten we gewoon van ons leven genieten.

“Simplify Life” is een heerlijke adempauze in een hectische maatschappij!


Lees “Simplify Life” zelf

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.