Onderhandelen met jezelf – Erica Ariel Fox

Titel: Onderhandelen met jezelf, een innovatieve methode voor wezenlijke verandering in je leiderschap en je leven
Auteur: Erica Ariel Fox
Uitgeverij: Lev.
ISBN: 978 94 005 0191 1

Het leven is af en toe best lastig. Volgens Erica Ariel Fox kenmerkt het zich als een reeks onderhandelingen. Of het nu gaat om kleine beslissingen of grote besluiten. Of je nu onderhandelt met anderen (bijvoorbeeld zakelijk) of met jezelf (nu nog een koekje? Dan morgen sporten). Het is allemaal een onderhandeling.

Fox stelt dat we ons eigen identiteit eigenlijk moeten zien als een zevental stemmen. Namelijk de Grote Vier en de drie Veranderaars. De Grote Vier (de praktisch handelende Krijger, de visionaire Dromer, de peinzende Denker en de Verbinder) staan vaak in niet gelijke mate aan het roer. Maar eigenlijk moet je het team veranderaars (De Uitkijk, de Innerlijke Kapitein en de Reiziger) als een soort Raad van Commissarissen boven de Grote Vier zetten.

Fox besteedt enorm veel tijd om dit model aan ons duidelijk te maken. Meer tijd dan strikt genomen noodzakelijk is, want bij de meeste argumentaties bekruipt me halverwege een gevoel van “Ja, nu weet ik het wel”, vaak gevolgd door: “maar hoe moet ik dit nu toepassen?”.

In dat laatste zit het probleem met dit boek; de toepassing. Want hoewel de ondertitel “Een innovatieve methode voor wezenlijke verandering in je leiderschap en je leven” luidt, kan ik eigenlijk geen sporen van een toepasbare methode vinden. Het boek is vooral beschrijvend van aard. Fox legt haar model uit, en geeft anekdotische voorbeelden om dit te onderbouwen. In driehonderdtachtig pagina’s lees ik zo vooral veel diagnose, maar bijzonder weinig behandeling. En de praktijktips díe we krijgen zijn wel zo algemeen en oppervlakkig dat ze niet in de eigen situatie toepasbaar zijn. Want ja, wow! We moeten luisteren naar ons “Centrum van Welzijn”. Wat een revolutionair inzicht…

En dat terwijl ze zelf op pagina 135 al iemand aanhaalt die zegt dat “alle goede ideeën altijd operationeel” zijn. Nou, Fox, máák je ideeën dan ook operationeel.

Overigens zijn de vertelde anekdotes best vermakelijk, vooral die waarin ze vertelt over de cultuurverschillen die ze ervaarde toen ze als Amerikaanse in Nederland kwam wonen. Ook dat is trouwens een puntje van kritiek: het boek is bijzonder Americano-fiel. Veel van de namen van “beroemde figuren” die Fox aanhaalt zijn in ons land nagenoeg onbekend, waardoor ze minder inspirerend werken.

“Onderhandelen met jezelf” lijkt op een zelfhulpboek, of meer respectvol, een boek over persoonlijke groei. Maar als je het uit hebt, ben je er eigenlijk geen moer mee geholpen…

Waardering: 4/10


Lees “Onderhandelen met jezelf” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *