Laat je licht schijnen – Doreen Virtue

Titel: Laat je licht schijnen
Auteur: Doreen Virtue
Uitgever: Boekerij
ISBN: 978 90 225 7633 5

Doreen Virtue is er weer. Nadat ze in “Assertiviteit voor Engelen op Aarde” mensen die te-goed-voor-deze-wereld zijn leerde om voor zichzelf op te komen, is het nu tijd voor iedereen die een trauma heeft.

Een trauma kan een oorlogstrauma zijn, maar het kan ook gaan om een pestverleden, verwaarlozing, een baan die verloren werd, een relatie die stuk liep of wat dan ook. Volgens Virtue heeft bijna iedereen wel een trauma. En, zo vervolgt ze, van de mensen met een trauma ontwikkelt haast 25% PTSS. Kortom: Een kwart van de mensen heeft een post-traumatische stress stoornis.

Nu weet ik dat we steeds vaardiger worden in het plakken van labeltjes, getuige de steeds stijgende aantallen kinderen met ADD, ADHD, dyslexie of wat dan ook. Maar kom op, je kunt ook overdrijven. Ja, we zijn allemaal gekwetst. En ja, daar hebben we allemaal min of meer last van. Maar om nu een kwart van de bevolking in therapie te willen jagen, dat vind ik enigszins overdreven.

Gelukkig kun je als mens nog zat doen om te voorkomen dat je diep in de put raakt: je omringen met goede vriendschappen, afscheid nemen van dat wat je niet verder helpt. Af en toe een lekkere geurolie of wierook. Yoga beoefenen enzovoort. Waar het volgens Virtue om gaat is om drama los te laten en je te omringen met positiviteit. Dat lijkt me een goed idee.

200 pagina’s om deze zin naar voren te brengen lijkt me echter wat veel. Vooral ook omdat Virtue nu niet bepaald baanbrekende dingen zegt. Het ligt allemaal voor de hand. Behalve dan de toevoeging dat je waarschijnlijk wel door hebt dat je therapie nodig hebt. En als je vindt van niet, tja, dan moet je je daar nog bewust van worden.

Ze tapt een beetje uit hetzelfde vaatje als bij “Assertiviteit voor Engelen op Aarde”. Mocht je al meer boeken van haar, of andere zelfhulpboeken over hetzelfde thema gelezen hebben, dan zul je weinig nieuws vinden. Als dit je eerste boek uit het genre wordt, dan zal het je wel het een en ander brengen. Maar, eerlijk: I’ve seen better…

Waardering: 6,5/10


Lees “Laat je licht schijnen” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *