Jij bent een badass – Jen Sincero

Titel: Jij bent een badass, twijfel niet langer aan jezelf en start een fantastisch nieuw leven
Auteur: Jen Sincero
Uitgever: Boekerij
ISBN: 978 90 225 7679 3

Als je zoveel zelfhulpboeken hebt gelezen als ik (voor deze site), dan ken je het riedeltje wel een beetje. Weet wat je wilt, geloof in het universum, een vleugje godsdienst en dan de Law of Attraction: geloof dat je zult krijgen wat je wilt en het zal zich manifesteren. *GAAP*

En dat wordt dan altijd gebracht op zo een typisch zelfhulpboek-toontje. “Waarom heb ik dit boek eigenlijk aangevraagd”, vraag ik me vertwijfeld af, op het moment dat ik eraan begin. Gelukkig slaat Sincero een heel ander toontje aan. De eerste alinea al: “Het enige wat ik wist over de zelfhulp-/spirituele wereld vond ik onvergeeflijk goedkoop. Het stonk naar wanhoop, overdreven kerkelijkheid en ongewenste knuffels van onaantrekkelijke vreemdelingen. En breek me de bek niet open over hoe chagrijnig ik werd als het over goed ging.” (p.11).

Hmm, interessant… toch eens doorlezen. In de volgende pagina’s zet Sincero zichzelf neer als iemand die een schurft had aan al dat zweefteverige, maar tegelijkertijd juist enorm behoefte had aan datgene wat een stukje bewust leven haar kon opleveren.

Vervolgens gaat ze stap voor stap het leven door: van hoe je zo geworden bent, naar het omhelzen van je innerlijke badass (in zelfhulp-speak meestal omschreven als “Het staan in je eigen kracht”), vervolgens het vinden van het “hoe”, het achterlaten van de bullshit en het bereiken van je doelen.

En hoewel ook Sincero put uit de bekende concepten als meditatie, Wet van de Aantrekking, loslaten van angsten en gehechtheden, vervalt ze niet in dat “toontje”. Zelfs daar waar ze over God (in welke vorm dan ook begint) blijft ze dat heerlijke licht-sceptische toontje houden, waardoor het allemaal lekkerder leest. Althans, voor een sceptisch aangelegd type als ik ben. Ze spreekt mijn taal, gebruikt ook humor, en komt daardoor verder met haar boodschap.

Weerstand

Toch merk ik dat het lezen van dit boek me moeite kost. Sommige hoofdstukken waren amper doorheen te komen. Ik lees twee bladzijdes en leg het boek weg voor een kop koffie. Ik lees een pagina en reageer op WhatsApp. Ik lees een pagina en bedenk me dat ik de dieren nog moet voeren.

En andere hoofdstukken lees ik zo door. Het hoofdstuk over hoe je tegenover geld staat kost me geen enkele moeite. Maar het hoofdstuk over “miljoenen spiegels” waarin het gaat om hoe je zelf iets kunt leren van de dingen die je in anderen irriteren, dat kost moeite. En al dat gezever over dat angst iets is om overwonnen te worden… pfff

Na de laatste pagina valt het kwartje. Een beetje zelfhulpguru zou nu zeggen dat die weerstand betekent dat daar voor mij de belangrijkste lessen zitten. Want dat confronteert me met mezelf en mijn beperkingen. Zoiets. Makkelijk weg te wuiven als een cirkelredenering… en dat heb ik al vaak gedaan. En toch… zou er misschien iets in zitten?

Ik ga weer in de WhatApp. En vraag wat vriendinnen (op de een of andere manier zijn het alleen maar vrouwen die ik met dit soort thema’s kan lastig vallen voor een zinnig antwoord) naar hun ideeën. Al appende besef ik dat dit het eerste zelfhulpboek is dat me écht aan het denken zet. Dieper dan de eerderen.

Kanttekeningen blijf ik wel hebben, zoals het gemak waarmee zelfhulpauteurs ervan uitgaan dat je de vraag “Wat wil je nu echt” al beantwoord hebt, of makkelijk kunt beantwoorden. Zelfs terwijl ze er een hoofdstuk aan wijdt, doet ook Sincero hierover te makkelijk: Doe alsof je een alien bent dat ineens in je lichaam moet leven. Kijk om je heen, wat zie je. Een leuke oefening die perspectief biedt, maar een antwoord…nee. “Stap uit je hoofd en onderneem actie. Je hoeft niet precies te weten waartoe die actie leidt, je moet gewoon beginnen met datgene wat juist voelt en dan de dingen blijven doen die goed voelen en dan zie je wel waarheen je ze leiden.”(p.77). Ja, maar hoe stap je uit je hoofd?

Tja, de beste stuurlui staan aan wal, he. Uiteindelijk zul je toch zelf iets moeten proberen. Maar wat…? Tja, dat weet ik niet. Maar wat ik me wel meer ben gaan beseffen: ik heb echt helemaal genoeg van het handelen vanuit het voorzichtigheidsbeginsel (oftewel: leven vanuit angst)!

Daarom geef ik dit zelfhulpboek een cijfer dat ik eigenlijk nooit durf te geven:

Waardering: 9/10


Lees “Jij bent een Badass!” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *