Je bent wat je doet – Roos Vonk

Titel: Je bent wat je doet, van zelfkennis naar gedragsverandering
Auteur: Roos vonk
Uitgeverij: Maven Publishing
ISBN: 978 94 918 4501 7

Zeg eens eerlijk…? Hoeveel van de goede voornemens waarmee je het jaar drieënhalve maand geleden begon heb je weten vast te houden? Ben je echt meer gaan sporten? Ben je gestopt met roken/drinken of weer begonnen? En heb je echt meer tijd gemaakt voor je gezin?

Nee he? Roos Vonk, een van Nederlands meest spraakmakende gedragspsychologen maakt in “Je bent wat je doet” begrijpelijk waarom onze goede voornemens zo vaak stranden. Daarbij confronteert ze je met de nodige drogredeneringen waarmee we onszelf voor de gek houden. Het “Deze keer lukt het me, want nu is het anders” gooit ze zonder enige genade uit het raam door te vragen hoe het nu dan zo anders is. Zoals ze zegt: de huidige werkelijkheid is een betere voorspeller dan intenties.

Ook laat ze aan de hand van voorbeelden en onderzoeken zien dat onze gedachten vaak onze acties niet sturen, maar dat het veelal omgekeerd is: eerst doen we X, en vervolgens komen de bijbehorende gedachten. Dus stop met denken “Ik word slank” in de hoop daardoor minder te eten. Maar begin minder te eten, en dan komt de geachte “ik word slank”. Hetzelfde geld voor vriendelijker worden, respectvoller zijn, liefdevoller reageren, minder drinken en nog een heel spectrum aan dingen die je zou kunnen ambiëren.

“Je bent wat je doet” is uitermate goed te lezen, ook als je nooit eerder een psychologieboek van dichtbij hebt gezien. In die leesbaarheid is de invloed van de columns die Vonk schrijft goed te herkennen; ook die moeten in simpel leesbare vorm een soms lastige boodschap overbrengen. En dat doet ze knap, zelfs op de punten waar ze haar persoonlijke mening iets te veel laat doorschemeren.

Of misschien ligt dat aan mij, omdat ik wat allergisch ben voor vegetariër-evangelisten en Vonk in 2011 opzien baarde door een directe link te leggen tussen vlees-eten en hufterig gedrag. Een statement die ze overigens binnen een paar weken moest terugnemen, omdat bleek dat haar conclusie was gebaseerd op frauduleus onderzoek van Diederik Stapel.  Hoe dan ook, ondanks mijn persoonlijke allergische reactie op alles dat riekt naar vega-pushen, weet Vonk ook op dat punt mijn sympathie vast te houden. En voor iemand die je zonder enige wroeging op je eigen onvolmaaktheden en drogredeneringen wijst, is dat best een prestatie.

Waardering: 8/10


Lees “Je bent wat je doet” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.