Je bent wat je doet (herziene uitgave) – Roos Vonk

Titel: Je bent wat je doet
Auteur: Roos Vonk
Uitgever: Maven Publishing
ISBN: 978 94 924 9346 0

Wanneer je een populair-wetenschappelijk boek wilt lezen over psychologie, kom je in Nederland al snel bij Roos Vonk uit. Deze hoogleraar sociale psychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen schreef diverse boeken, waaronder “Liefde, lust en ellende” in 2016 en “Je bent wat je doet” in 2014.

Dat laatste boek wordt door Maven Publishing nu opnieuw uitgegeven. Dat was volgens Vonk ook wel nodig, want de afgelopen jaren is er in de psychologie nogal wat verandert. Vonk vertelt in de inleiding dat sinds 2014 “bleek dat veel onderzoeksresultaten in de psychologie niet zo robuust zijn” (p.9). Dat heeft haar ertoe gebracht haar boek eens even grondig door te lichten. Stellingen die bij herhalingsexperimenten geen stand hielden gooide ze eruit, andere inzichten kwamen erin: “In deze herziene uitgave heb ik dus hier en daar onderzoeksresultaten weggelaten en veelal vervangen door andere, die wat steviger zijn gebleken en die hetzelfde onderliggende idee illustreren.” (p.11)

Eerst doen, dan denken

Dat onderliggende idee is door het hele boek duidelijk: gedrag vormt je identiteit. Dus niet zeggen “Ik wil afvallen”, maar minder eten en meer bewegen. Niet zeggen: “Ik zou sportiever willen zijn”, maar meer sporten (dat laatste is voor mij trouwens echt wel een uitdaging).

Zoals gebruikelijk bij Roos Vonk is ook deze herziene uitgave van “Je bent wat je doet” goed leesbaar. Ze schrijft helder en herkenbaar en geeft ook veel voorbeelden uit haar eigen leven. Natuurlijk geeft ze ook een uitgebreide trits aan verwijzingen naar de literatuur. Ze is tenslotte hoogleraar, die doen dat.

Bronnen en feiten?

Hoewel…niet altijd. Zo komt ze op pagina 2009 met een schema waarin gedrag wordt uitgezet op twee assen: Koud/Warm en Dominant/Volgzaam. Iedereen die ooit een cursusje heeft gevolgd over beïnvloeden herkent hierin de Roos van Leary. Maar die credits worden niet gegeven. Dat maakt dat ik me afvraag of er meer dingen zijn waar eigenlijk een noot bij had gemogen.

En er wringt nog iets. In 2014 merkte ik al op dat Vonk nogal vaak haar persoonlijke mening liet doorschemeren. Toen ergerde ik me vooral aan het vegetarisch evangeliseren (dat heel snel ingetrokken moest worden toen bleek dat ze zich baseerde op ondeugdelijk onderzoek). Hetzelfde valt me ook in deze herziene uitgave op. Niet alleen bij de kwestie vlees-eten/vegetarisme. Ook bij andere onderwerpen waarin ze ons wil helpen om “positief” gedrag te vertonen, is ze nogal stellig in haar oordeel over wat er precies positief en negatief is. Veel zal inmiddels redelijk geaccepteerd zijn (zo niet wetenschappelijk onderbouwd), maar er zijn ook een paar thema’s waarbij het lijkt alsof Vonk haar persoonlijke mening per ongeluk als feit ziet.

Doet dit af aan de waarde van dit boek? De inhoudelijk claim van dit boek is dat je je moet gedragen zoals je zou willen zijn (“Fake it till you make it”, (o.a. p.218). Dat stuk staat als een huis. Maar dan wel een huis waarvan één van de luiken nogal piept, en misschien de dakgoot lekt.

Waardering: 7,5/10


Lees “Je bent wat je doet” (herziene uitgave) zelf!

Koop bij bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.