Ichigo-ichie – Francesc Miralles en Héctor García

Titel: Ichigo-ichie, de Japanse wijsheid voor het beleven van onvergetelijke momenten
Auteur: Francesc Miralles en Héchtor García
Uitgever: Boekerij
ISBN: 978 90 225 8605 1

Na “Vind je Ikigai” en “Shinrin-Yoku” is “Ichigo-Ichie” het derde boek van Francesc Miralles en Héctor García.

Het eerste boek, over het vinden van je passie (Ikigai) kon niet bepaald op mijn enthousiasme rekenen. Ik geloof dat dit het enige boek is dat bij ons ooit een 1/10 scoorde. Het tweede, over het nemen van natuur-baden “Shinrin-Yoku” was al een stuk beter. Wat voor boek is “Ichigo-Ichie”? Behoort dit bij de flop, of bij de top?

Open stellen voor het moment

Laten we beginnen met de kernboodschap van dit boek: Ichigo-Ichie betekent zoveel als openstaan voor het moment, in het besef dat dit een eenmalige gebeurtenis is. Alles wat je meemaakt is uniek. Zelfs als je elke dag op hetzelfde moment, met dezelfde mensen, dezelfde theesoort drink is elke theesessie een andere dan alle ervoor en alle eropvolgende. Door dit besef sta je meer open voor de schoonheid van wat er in je omgeving gebeurt.

Miralles en Garciá komen met veel voorbeelden waaruit moet blijken dat Ichigo-Ichie in het DNA van de Japanse cultuur zit. Ze beschrijven de filosofie achter de (zeer uitgebreide en gechoreografeerde) thee-ceremonies, gaan in op de vreugde die Japan collectief ervaart wanneer de Sakuru bloeit en nog veel meer.

Spirituele accenten

Natuurlijk gaat het in dit boek ook over meditatie, hoe kan het ook anders. De auteurs richten zich echter niet op een specifieke stijl of meditatie-oefening. Eerder houden ze het algemeen en benoemen ze de voordelen en geven ze een paar oefeningen waarmee je zelf als beginner kunt gaan mediteren. Ook het Boeddhisme komt meerdere malen aan bod.

“Ichigo-Ichie” is echter geen spiritueel boek. Het is een boek dat gaat over “leren genieten”. Niet alleen formele dingen als een thee-ceremonie, of voor mijn part een opgieting in de sauna, maar ook heel down-to-earth. Zo bespreken ze hoe je een feest maakt tot een onvergetelijke herinnering.

Introductie in Ichigo-Ichie

De kracht van dit boek is dat het je introduceert in een relatief nieuw concept, maar daarin zit ook gelijk een deel van de zwakte. Miralles en García maken heel duidelijk wat Ichigo-Ichie is. Niet dat ik het op verstandelijk niveau zo goed kan uitleggen, maar ik heb er wél een heel duidelijk gevoel aan overgehouden. Echter, doordat het allemaal wat blijft hangen in het algemene, blijf ik na lezing van dit boek achter met een gevoel van “Wat nu?”. Ik heb het idee dat ik actief aan de gang moet om Ichigai-Ichie te leven, maar hoe ik het in mijn eigen leven kan integreren zie ik zo 1-2-3 niet voor me.

Maar misschien hoeft dat ook niet. Misschien moet ik inderdaad gewoon wat meer in het “nu” zijn. Komt tijd, komt raad.

“Ichigai-Ichie, de Japanse wijsheid voor het beleven van onvergetelijke momenten” is het lezen waard. Laat het je inspireren.

Waardering: 7,5/10


Lees “Ichigo-Ichie” zelf!


Koop bij bol.com

Over Jeroen L

Eén van de oprichters van LekkerLezen.net. In het dagelijks leven actief als bedrijfskundige/docent, 's avonds het liefst met de neus in een goed boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.