Hoe word je alles – Emilie Wapnick

Titel: Hoe word je alles
Auteur: Emilie Wapnick
Uitgever: Kosmos
ISBN: 978 90 215 6684 9

Weet jij al wat je wilt worden als je later groot bent? Een prima vraag, toch? De een wordt accountant, de ander arts. Weer een ander wil schilder worden. Alleen is deze vraag voor sommige mensen nogal benauwend. Er is zó veel dat hen interesseert en boeit. En soms verschuiven interesses. Het idee dat je de rest van je werkende leven hetzelfde zou moeten doen is voor dit soort mensen ronduit beangstigend. Deze mensen weten vanaf nu dat ze niet raar zijn, niet alleen zijn. Zij zijn multipotentialisten.

Helaas reageert de maatschappij meestal met afkeuring op multipotentialisme. Je moet immers een richting kiezen. Emilie Wapnick, zelf ook multipotentialite, kent de worsteling waarmee je te maken hebt wanneer je als multipotentialiet veel leuk vindt en daarom “Alles” wilt worden.

Haar TED talk “Why some of us don’t have one true calling” heeft al ruim 4,8 miljoen kijkers geïnspireerd. Voor mij was haar verhaal een openbaring: ik ben niet raar! Althans, niet zo raar als ik soms denk.

In haar boek “Hoe word ik alles” gaat ze meer de diepte in. Ze beschrijft wat multipotentialisme is, welke toegevoegde waarde wij aan de wereld kunnen bieden en hoe we ons leven kunnen inrichten zodat iedereen daar beter van wordt. Hiertoe geeft ze ons vier basismodellen (die natuurlijk in elkaar kunnen overvloeien) en een aantal handige tools om meer gedaan te krijgen.

“Hoe word ik alles” leest als één grote zucht van verlichting. Het leek haast wel of Wapnick mij beschreef. Haar modellen helpen mij ook echt verder. Ik heb nog even getwijfeld of ik een Schuine streep (bedrijfseconoom-schuinestreep-blogger-schuinestreep-alhetandere) ben of een Einstein (één betaalde goed-genoeg baan en de andere interesses ernaast), maar zoals gezegd: het een sluit het ander niet uit.

Ook haar laatste hoofdstuk (hoe ga je om met mensen die het niet snappen) voelt voor mij als een waardevol stuk advies.

“Hoe word ik alles” is haast geen boek, het is alsof je onder het genot van een drankje gemeend advies krijgt van een goede vriendin die je door en door kent.

Jep, ik ben een multipotentialite. En ik ben fan van Emilie Wapnick.

Waardering: 8,5/10


Lees “Hoe word ik alles” zelf!

Koop bij bol.com

Over Jeroen L

Eén van de oprichters van LekkerLezen.net. In het dagelijks leven actief als bedrijfskundige/docent, 's avonds het liefst met de neus in een goed boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.