Het Kleine Grote Frustratie Boek – Guusje Slagter

Titel: Het Kleine Grote Frustratie Boek
Auteur: Guusje Slagter
Uitgever: Blossom Books
ISBN: 978 94 634 9114 3

Uitgeverij Blossom Books gooide een bericht de deur uit dat ze een aantal exemplaren van “Het Kleine Grote Frustratie Boek” gratis weggaven. Als je een leuk mailtje stuurde waarom je het boek wilde hebben, maakte je kans. Natuurlijk liet ik deze mogelijkheid niet aan mij voorbij gaan en heb ik meteen gemaild. Een maandje later lag er een exemplaar in mijn brievenbus! Guusje Slagter heeft zelfs een hele brief voorin het boek geschreven over hoe leuk ze de mail vond en dat ze hoopte dat ik van het boek zou genieten. Ik kan alvast verklappen dat ik dat zeker heb gedaan!

Even je frustraties kwijt

Het Kleine Grote Frustratie Boek” is niet een gewoon verhaal. Het boek is geschreven om, zoals de titel al zegt, je frustraties kwijt te kunnen. Guusje Slagter vindt dat er veel te veel gefocust wordt op dat je gelukkig moet zijn of moet worden. Zij vindt dat je best wel eens een keer gewoon ongelukkig en gefrustreerd mag zijn. Het is helemaal niet erg om een keer overal de pest aan te hebben. Ook al weet je dat je eigenlijk niets te klagen hebt, soms lijkt gewoon alles even tegen te zitten. Het boek staat dan ook vol met allerlei soorten puzzels en verhaaltjes. Je zou het bijna kunnen zien als een vakantieboek.

Ik zal een aantal voorbeelden geven van dingen die in het boek staan. Eén van de eerste opdrachten die je van het boek krijgt is om een bucketlist te maken met dingen die je absoluut niet wilt doen. Ik heb dit zelf opgevat als een lijstje met dingen die anderen wel zouden willen, maar waar ik zelf helemaal geen zin in heb. Iets anders om je frustraties kwijt te kunnen was het zelf creëren van scheldwoorden. Aan de hand van dobbelstenen en het aantal ogen dat je gooide, kwamen er gekke scheldwoordcombinaties uit. Scheldwoorden spelen sowieso een grote rol in het boek, want af en toe lucht het gewoon best wel op om op die manier je frustraties te uiten.

Kleuren, krassen en schelden

Het hele boek bestaat eigenlijk uit kleuren, krassen en schelden. Ik moet eerlijk zeggen, het lucht inderdaad ontzettend op! Guusje Slagter heeft allemaal leuke dingen bedacht om alledaagse frustraties op deze manier een plaatsje te geven. Gewoon een keer lekker een kleurplaat buiten de lijntjes kleuren. Of sudoku’s doen die voor de verandering echt heel erg makkelijk zijn. Het is een heerlijke afwisseling voor ons drukke leventje dat we onszelf altijd opleggen.

Het boek is wel redelijk kinderlijk geschreven. Ik zou het bijvoorbeeld zeker niet aanraden aan mijn ouders. Zij zullen vast ook veel frustraties herkennen, maar waarschijnlijk niet veel plezier uit dit boek halen. Uit andere Young Adult boeken kunnen zij dit vaak wel. Zelfs de scheldwoorden die in het boek gebruikt worden, zijn op een bepaalde manier te modern om hen aan te spreken. Over het algemeen moet ik zeggen dat ik me daar uiteindelijk ook wel wat aan ging storen, de hoeveelheid scheldwoorden.

Een diepere laag

Het idee achter “Het Kleine Grote Frustratie Boek” vind ik absoluut fantastisch. Iedereen voelt zich wel eens slecht, zonder daar echt een goede reden voor te hebben. Blijkbaar is het in onze maatschappij gebruikelijk om deze gevoelens op te kroppen. Aan het einde van het boek staat ook een heel mooi gedicht over mentale gezondheid. Dit vond ik een goede afsluiter en liet mij het boek met een glimlach wegleggen.

Ik ben een ontzettende fan van boeken, zoals waarschijnlijk iedereen op deze website. Wel heb ik me af en toe afgevraagd of het concept van dit boek niet beter tot zijn recht was gekomen in een ander format. Misschien een column in een tijdschrift, een blog of inderdaad aanprijzen als een soort vakantieboek. Echt lezen kan je dit boek namelijk niet door de weinige tekst en als je dit wel doet ben je er zo doorheen. Een goede oplossing heb ik hier nog niet voor bedacht, maar dat was wel vanuit mij een twijfelpuntje.

Vanwege dit laatste twijfelpuntje en de grote hoeveelheid scheldwoorden is het cijfer toch iets lager geworden. Over het algemeen heb ik wel echt genoten en wil ik Guusje Slagter en Blossom Books bedanken voor het sturen van dit boek!

Beoordeling: 8/10


Lees “Het Kleine Grote Frustratie Boek” zelf!

Over KarinaB

Hallo! Ik ben Karina, ik ben 23 jaar en zoals de meeste van jullie die deze website bezoeken houd ik heel erg van lezen. Mijn doel is om 50 boeken per jaar te lezen, Hierdoor heb ik veel boeken die ik voor jullie kan recenseren en daar heb ik heel veel zin in. Deze boeken variëren van Young Adult, naar klassieke literatuur en alles daar tussenin. Voor mij geldt het motto: "A chapter a day, keeps the psychologists away!"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.