Hartvol, de kracht van zelfcompassie – Marlou Kleve

Titel: Hartvol, de kracht van zelfcompassie
Auteur: Marlou Kleve
Uitgever: Lev.
ISBN: 978 94 005 0892 7

Mindfulness is passé, nu moeten we “hartvol” gaan leven. Nou ja, mindfulness is nog steeds nodig, maar we moeten een stapje verder zetten. Marlou Kleve vertelt in “Hartvol, de kracht van zelfcompassie” hoe dat moet.

Kleve was vroeger redactielid bij de televisie. Een gave baan, waarbij ze zichzelf regelmatig voorbijrende. Op een bepaald moment besloot ze zich wat meer op haar rust te richten en volgde ze cursussen in zelfcompassie bij Kirstin Neff.

Het verhaal dat Kleve met ons deelt is sterk gebaseerd op het zelfcompassie-denken van Neff. De essentie is hetzelfde: we halen onszelf vaak naar beneden. Veel harder dan we dat richting vrienden zouden doen. Ook harder dan we zouden accepteren, trouwens. Waarom zou je dat doen? Waarom zou je niet jezelf toespreken zoals je dat een ander zou doen? Dat is zelfcompassie: je eigen vriend zijn.

Behalve Neff put Kleve uit een arsenaal van andere auteurs uit het genre. Zo komen Brené Brown (De moed van imperfectie) en Bronnie Ware voorbij.

Doordat Kleve zo aanhaakt bij de ideeën van Neff, vroeg ik me in het begin af wat nu eigenlijk de toegevoegde waarde van “Hartvol” is. De basisfilosofie kennen we immers al van de andere auteurs. En ook die oefeningen, die Kleve ongetwijfeld ook in haar coachingspraktijk gebruikt, zijn niet uniek. Dus waar zit hem nu het extra van “Hartvol“?

Het is lastig om de vinger er op te leggen, maar ik denk dat de kracht voor een deel in de herhaling zit. Maar dan wel herhaling in een Nederlandse context, waardoor het net even herkenbaarder wordt.

Daardoor is “Hartvol” ook voor wie al een tijdje bezig is met zelfcompassie een goede toevoeging aan de leeslijst. En voor wie het onderwerp helemaal nieuw is, zal er een heel nieuwe wereld open gaan.

Waardering: 7,5/10


Lees “Hartvol” zelf!

Koop bij bol.com

Over Jeroen L

Eén van de oprichters van LekkerLezen.net. In het dagelijks leven actief als bedrijfskundige/docent, 's avonds het liefst met de neus in een goed boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *