Fuzzie – Hanna Bervoets

Titel: Fuzzie
Auteur: Hanna Bervoets
Uitgeverij: Atlas Contact
ISBN: 978 90 254 5026 7

Als je leeft, echt leeft, heb je dan een speelgoedje nodig om je gezelschap te houden?

Fuzzie” is de nieuwe roman van Hanna Bervoets. Een modern sprookje belooft Atlas Contact. Aangezien ik gek ben op sprookjes was mijn aandacht geprikkeld.

Een klein, harig bolletje komt in het leven van verschillende mensen. Hoe ze het bolletje krijgen verschilt, de eerste reacties ook. Blijft Fuzzie echter lang genoeg bij iemand, dan verandert er iets. Een eenzaamheid lijkt te verminderen. Waar Fuzzie vandaan komt, blijft langere tijd onduidelijk. En eigenlijk is dat ook niet relevant. Fuzzie praat, stelt vragen en nodigt uit je dagelijkse patronen even te laten voor wat ze zijn.
“Kijk jij weleens omhoog wanneer je in de supermarkt staat? Met je hoofd in je nek en de mandje aan de arm zie je iets wat je nooit eerder hebt gezien: het plafond van de plek waar je al zolang komt….omringd door anderen, wagentjes, mandjes, ben jij helemaal alleen in de ontdekking van het dak: uniek!” (blz. 77-78)

Het zijn de woorden van Fuzzie de het boek een diepere laag geven. De filosofische uitspraken lijken degenen die het bolletje bezitten wakker te maken, terug in het leven te brengen.

En in die levens worden we meegenomen. Hierin speelt het verhaal van Maissie en Florence, het verhaal van Diek en zijn hond Max. Ook ontmoeten we Angelica, Stephan en Dellina.
Daar ontstaat ook de zwakkere kant van het boek. Aan het eind hou ik het gevoel van een gemis. Er is een verhaallijn aangeraakt, die niet uitverteld wordt.  Het voelt een beetje alsof Bervoets een citatenboekje met filosofische en spirituele spreuken heeft aangelegd en die via een (dun) sausje heeft willen verbinden.

Ga “Fuzzie” lezen, en stel je voor wat jij zou doen, zou antwoorden op de verhalen en vragen van Fuzzie. En laat de verhaallijn verder het kabbelende beekje zijn om je aandacht te focussen.

Waardering: 7,5/10


Lees “Fuzzie” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.