Fit, rijk & slim – Timothy Ferriss

Titel: Fit, rijk& slim
Auteur: Timothy Ferriss
Uitgever: Boekerij
ISBN: 978 90 225 8042 4

Het zal ergens rond 2007 zijn geweest dat ik “Een werkweek van 4 uur” van Tim Ferriss las. Met dat boek vestigde Ferriss zijn naam als goeroe van het nieuwe werken. Veel mensen in mijn omgeving waren direct fan van hem. Ikzelf was iets minder gecharmeerd. Natuurlijk, zijn verhaal bevatte veel inspirerende momenten. Tegelijkertijd was duidelijk dat het een wiskundige onmogelijkheid was dat iedereen zou kunnen wat hij zou kunnen, simpelweg omdat er maar een beperkte vraag is naar de manier van zakendoen die hij voorstond.

Inmiddels zijn we een decennium verder en komt Ferriss met “Fit, rijk & slim”. Kon je “Een werkweek van 4 uur” in een dag of twee doorlezen, dit boek telt bijna 700 pagina’s.

Notitieboekje

Boek? Ferris noemt het zelf : “de moeder aller notitieboekjes” (p.16-17). In de inleiding vertelt Ferriss dat hij op het obsessieve af notities maakte van elk gesprek dat hij voert. Dus ook van zijn vele podcasts. In dit boek heeft hij per gesprekspartner wat notities opgenomen. En die notities gaan alle kanten op. Veel vragen komen bij elk gesprek terug, maar omdat iedereen andere antwoorden geeft, verschilt het per persoon wat het herhalen waard is. Sommige profielen bevatten ook niet meer dan één enkele alinea die het herhalen waard is.

Bijna afgehaakt

Het eerste deel van het boek gaat over “fit” worden. Dit begin is ook gelijk het minste deel van het boek. In zijn inleiding zegt Ferris dat hij in dit boek vooral het “laaghangend fruit” (p.20) wil plukken. Maar hij gaat het gesprek alleen aan met topcoaches en topsporters. Voor mij is fit-zijn toch iets anders dan me als een maniak klaarstomen voor een of andere endurance run. Ferris beweert bovendien alleen dingen in het boek opgenomen te hebben die hij zelf heeft uitgeprobeerd. Ik betwijfel dat, want in elk profiel zegt hij wel dat hij drie keer per week (X) doet. Als je alle X-en, Y-en en Z-en bij elkaar optelt, lijkt het alsof Ferriss niets anders doet dan sporten.

Althans… sporten en testen, want je moet natuurlijk wel elke twee maanden een ochtendinsulinetest, ochtendglucosetest, hypoglycemietest en HbA1c-test doen. Let wel op dat hieraan een periode van vasten voorafgegaan moet zijn. En je moet wel voedingssupplementen gebruiken: magnesium is nog de minst spannende, maar let ook op dingen als “fosfatidylserine en N-acetyl-L-cysteïne” (p.101).

Hoe gezond ben je, als je niet normaal eet en van poedertjes en shakes aan elkaar hangt, terwijl je maandelijks voor ruim $ 500 aan supplementen wegstouwt? Nee, ik haak af. Dan maar niet fit, althans niet volgens zijn definitie.

Rijk en slim

Gelukkig zijn de delen “rijk” en “slim” wél de moeite waard, hoewel deze delen (net als het eerste) wel heel erg US-centrisch zijn. Voorbeelden komen grotendeels uit de bubble waarin Ferriss leeft en zijn niet altijd voor iedereen herkenbaar. Ferriss laat bij vlagen ook zijn kwetsbare kant zien. Vooral het punt waar hij vertelt zijn eigen platform te gebruiken om producten waarin hij investeert te pushen: “Er zijn bedrijven waarvan ik de waarde direct kan beïnvloeden door middel van mijn platform, promotiemogelijkheden, contacten met journalisten enzovoort.” (p.263).

Een zeldzaam moment van eerlijkheid, dat bevestigt wat je als kritische lezer al snel vermoedt. Want ja, ook in het boek vertelt Ferris over producten en diensten op een manier die zo in een TellSell programma zou passen.

Product placement met een vleugje inspiratie

“Fit, rijk&slim” doet aan productplacement op een manier die RTL-programma’s het schaamrood op de kaken zou doen komen. Bij elk gesprek komt wel een product voorbij dat je écht-moet-hebben. Maar toch betrap ik me erop dat ik steeds meer ezelsoren in het boek achterlaat. Notities maak en plannen smeed voor follow up. Want tussen de commerciële boodschappen bevat het boek wel degelijk juweeltjes.

Dat maakt dat ik in mijn eindoordeel wat genuanceerd moet zijn. Ik haakte dan al vroeg bijna af (eerlijk gezegd al bij de disclaimers in het begin van het boek), maar ik haal er wel degelijk lessen uit.D adviezen zijn soms tegenstrijdig: de één zegt dat je de details moet snappen om groot te handelen, de ander zegt dat je de details moet laten voor wat ze zijn, om een voorbeeld te noemen. Maar het zet je wel aan het denken. En dat is winst.

Maar of ik het de € 25 die het boek kost waard vind…? Ik weet het niet.

Waardering: 6,5/10


Lees “Fit, rijk&slim” zelf!

Koop bij bol.com

Over JP

Heel eerlijk? Ik hou helemaal niet van lezen. Ik snap er niets van dat mensen in hun vrije tijd wegkruipen in een hoekje met een boek op schoot. Ik heb mijn vrije tijd hard nodig om naast mijn werk als manager in een zorginstelling een sociaal leven in stand te houden. Maar ik hou er wél van om de wereld een stuk beter te begrijpen. En non-fictie boeken zijn daarvoor, zelfs in tijden van internet, een machtig instrument. Het schrijven van recensies helpt mij mijn aandacht te focussen en om de boeken die ik lees volledig te begrijpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.