De weg van de SHAOLIN – Bernhard Moestl

Titel: De weg van de SHAOLIN
Auteur: Bernhard Moestl
Uitgeverij: Karakter
ISBN: 978 90 452 1922 6

Inleiding

Is het mogelijk om jouw fysieke en geestelijke gezondheid te beïnvloeden door anders te gaan denken en doen? In ons hectische leven zijn er genoeg situaties waarin we niet adequaat reageren en achteraf zeggen, had ik maar anders gereageerd. Door zelf bewuster te worden van je eigen handelen kun je strijd voorkomen. Zo kun je leren je “tegenstander” in te schatten en jezelf kwetsbaar op te stellen. De Shaolin zeggen: Elke vorm van eigen verantwoordelijkheid begint met de verantwoordelijkheid nemen voor het eigen denken. (p. 130)

De auteur stelt vragen aan de lezer, die deze tot nadenken stemmen. “Wat betekent precies ‘Dat doe je niet’ of Wie kan een vrij persoon grenzen opleggen?” (p. 136) De lezer kan deze vragen aan het einde van een hoofdstuk vinden en beantwoorden in het boek.

Voordat ik het boek “De weg van de SHAOLIN” in de catalogus van Karakter Uitgevers zag staan, had ik nog nooit van de Shaolin gehoord. Inmiddels weet ik door internet en het boek wat meer. Shaolinkloosters of -tempels zijn Chinese boeddhistische tempels. Ze zijn beroemd vanwege hun lange associatie met de Chinese vechtkunst. De Shaolin tempel is een van de oudste boedhistische tempels van China. Bernhard Moestl is zelf in Shaolin geweest. Hier heeft hij het idee opgevat, dat als wij ons de tactiek van de tegenstander eigen maken, wij hun aanvallen met succes kunnen afslaan. Maar hoe doe je dat deze techniek eigen maken? Door het aanspreken van onze innerlijke kracht en ons doorzettingsvermogen kunnen we confrontaties en conflicten beheersen. Met woorden kun je heel veel bereiken. Hoe de Shaolin dit toepassen lees je in “De weg van de SHAOLIN”.

Strijdloze overwinning

“De weg van de SHAOLIN” start met een inleiding waarin staat dat veel mensen nog steeds met een grote boog om “de kunst van de strijdloze overwinning” heen lopen. Wat is dat een strijdloze overwinning? Daar gaat nu juist “De weg van de SHAOLIN” over. Het idee van strijd is diep in ons wezen verankerd. Eigenlijk een oerdrift om te overleven.
“Als twee mensen elkaar kussen, sluipen de anderen voorbij; als ze met elkaar vechten, staan allen er als een koor omheen.” (p.12) 
Strijd is een natuurprincipe, dat zich niet makkelijk laat ontkennen. Kijk maar naar hoe we in de samenleving elkaar bestrijden met regeltjes en wetgeving. En die vervolgens weer proberen te ontwijken! Als je leert jezelf, op de juiste manier uit te drukken, kan je zo veel strijd voorkomen!

Werkboek

“De weg van de Shaolin” is volgens de Bernhard Moestl bedoeld als werkboek. Je kunt het boek alleen lezen, maar je leert er meer van, als je zelf aan de slag gaat. Hoe? In de acht hoofdstukken stelt de auteur regelmatig vragen (rood gedrukt), waarop de lezer de antwoorden in een schrift kan schrijven. Zelfreflectie, daar gaat het om! Achterin elk hoofdstuk staan oefeningen voor de lezer.  De verwachting van de auteur is, dat als je later door jouw schrift bladert, je ziet dat je denkwijze en handelen aan het veranderen is.

Wegen

In acht wegen kun je een strijdloze overwinning bereiken. Per weg behandelt de auteur een hoofdstuk. Hierin kom je je eigen sterke en zwakke punten tegen en de verborgen tactieken van tegenstanders. Jouw eigen gedachten en handelingen bepalen of je de genoemde wegen wilt bewandelen, die beschreven staan in het boek.
“Let op je gedachte, want ze worden je lot.” (p. 95)

“De weg van de SHAOLIN” is een leerproces voor de lezer, waar je de tijd voor moet nemen.  Duidelijk en overzichtelijk geschreven. Het is niet een boek, dat je achter elkaar uitleest, maar dat is ook niet de bedoeling van de auteur. Ik kan niet zeggen, dat mijn denkwijze en handelen nu al is veranderd. Dit heeft namelijk tijd nodig. Door het lezen van “De weg van de Shaolin” ben ik wel mentaal weerbaarder geworden. Ik ga het zeker nog een tweede keer lezen!

Waardering: 7,5/10


Lees: “De weg van de SHAOLIN” zelf!

Koop bij bol.com

Over Joke Z

Ik lees graag thrillers, romans, informatief, historische romans, ya, non-fictie.

Eén reactie

  1. Bernhard Moestl

    Thanks for the nice recomandation!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.