De verborgen school – Dan Millman

Titel: De verborgen school
Auteur: Dan Millman
Uitgever: Boekerij
ISBN: 978 90 225 8131 5

In de loop der jaren hebben we bij LekkerLezen een groot aantal boeken over spiritualiteit of persoonlijke groei weggelezen. De boeken uit dit genre zijn meestal goed met elkaar vergelijkbaar. Een aantal basisideeën komt overal weer terug, en de toppers uit het genre weten hier een originele draai aan te geven. Is “De Verborgen school” zo een topper? Haalt dit boek onze (informele) top 10?

Op reis naar de verborgen school

“De verborgen school” van Dan Millman probeert het via de persoonlijke vertelling. Dan gaat op reis op zoek naar het dagboek van zijn oude mentor in de hoop zo de verborgen school te ontdekken waar zijn persoonlijke groei in een stroomversnelling komt. Deze vertelstijl, waarbij de auteur zijn lessen presenteert als een vertelling uit zijn eigen leven kenden we al. “De Celestijnse belofte” was voor mij het eerste boek dat ik las dat deze route koos. Maar ook “De geluksprofessor” van Patrick van Hees kiest ervoor de lezer mee te voeren door een persoonlijke historie. Een tocht waarbij ongewis blijft in welke verhouding fictie en herinneringen gemengd zijn.

Toevalligheden

Deze stijlvorm kan heel goed werken, maar Millman slaagt hier een stuk minder in. Zijn avonturen hangen aaneen van de toevalligheden. En dan niet het soort toevalligheid dat je bus vertraagd is, maar je aansluitende trein ook waardoor je tóch op tijd aankomt, maar het soort toevalligheid dat je door de woestijn doolt en ineens – heel toevallig – een object vindt van een paar decimeter groot. Of dat je dwaalt door een Japans bos waar jaarlijks tientallen zelfmoorden worden gepleegd en je daar een brief vindt die je uiteindelijk naar je bestemming leidt.

Kortom: de toevalligheden zijn volstrekt ongeloofwaardig.

Lessen

Een zwakke verhaallijn kan bij een zelfhulpboek worden gecompenseerd door originele en krachtige inzichten. Die inzichten vormen immers de ruggengraat van een boek zoals dit. Want waarom zou je een boek over spiritualiteit en persoonlijke groei lezen als je er niets van meeneemt? Ook op dat front weet Millman niet te scoren. Hij besteedt nagenoeg het hele boek aan het zoeken naar (en interpreteren van) het dagboek. Maar de uiteindelijke inzichten blazen me niet bepaald uit mijn sokken. Daar kan de “Oh wow, wat is dit een ontdekking”-toon van Dan Millman-de-hoofdpersoon weinig aan ontdekken.

Top 10 spirituele groei?

De conclusie moge duidelijk zijn. De vraag die we onszelf stelden kan niet bevestigend worden beantwoord. Mogelijk dat “De Verborgen School” iemand die nog nooit een dergelijk boek heeft gezien kan bekoren. Misschien dat het iemand verleidt om een soortgelijk boek ter hand te nemen. Maar dat is dan ook gelijk de enige spirituele en persoonlijke winst die met dit boek gehaald kan worden. Want zelfs voor de beginneling op het pad naar een Beter Ik heeft “De Verborgen School” weinig nieuws te melden. En als er al wat nieuws is, dan is het van het niveau dat eenieder het na een paar biertjes ook uitkraamt.

Waardering: 4/10


Lees “De Verborgen School” zelf!

Koop bij bol.com

Over Jeroen L

Eén van de oprichters van LekkerLezen.net. In het dagelijks leven actief als bedrijfskundige/docent, 's avonds het liefst met de neus in een goed boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.