De huiswerkhulp – Eva Rensman en Hajo Schoppen

Titel: De huiswerkhulp voor ouders en De huiswerkhulp voor leerlingen
Auteur: Eva Rensman en Hajo Schoppen
Uitgever: Scriptum
ISBN: 978 90 5594 978 6

Iedere ouder met een kind op de middelbare school kent het wel, je wilt je kind helpen met huiswerk maken maar je weet eigenlijk niet hoe. In “De huiswerkhulp voor ouders” die als ondertitel “Hogere cijfers, sneller klaar” heeft wordt ouders een handvat gegeven hoe ze hun kinderen kunnen leren om te leren.

Bij dit boek voor ouders zit ook een boek voor kinderen, “De huiswerkhulp leerlingen”. Hier wordt leerlingen een handvat gegeven hoe ze kunnen leren. Hierdoor halen ze niet alleen hogere cijfers halen, maar ze zijn ook sneller klaar met hun huiswerk. Eigenlijk slaan ze daarmee twee vliegen in een klap. Beide boeken worden door een gele, dikke veter bij elkaar gehouden.

Ik vind het eigenlijk frappant dat kinderen op de basisschool niet geleerd wordt om te leren.

Daar zou juist de basis gelegd moeten worden zodat kinderen bij het starten op de middelbare school zelfstandig huiswerk maken. Dan moet je als ouder een andere manier vinden om je kind bij te brengen hoe ze moeten leren. Gelukkig zijn er boeken die je kunnen helpen. “De huiswerkhulp voor ouders” is een boek dat superhandig is om je snel te kunnen verdiepen in hoe je kind goed kan leren. Dit boek is stiekem eigenlijk ook goed voor ouders om te leren.

Zo wordt in hoofdstuk 2 van “De huiswerkhulp voor ouders” de basis voor slim leren gegeven. De tips die daar gegeven worden gelden altijd, voor alle vakken: van Frans tot Wiskunde, van Biologie tot Geschiedenis. “De huiswerkhulp voor leerlingen” spiegelt zich aan “De huiswerkhulp voor ouders”. Zo kunnen kinderen de tips van de ouders voor zichzelf nalezen in het boek wat speciaal voor hen is geschreven. De eerste en belangrijkste tip van het boek is dat je van je fouten moet leren want hoe kun je leren als je nooit fouten maakt? Als je kind een laag cijfer heeft, kun je vragen wat hij denkt dat fout is gegaan. Had hij zich niet goed voorbereid? Had hij te lang op een bepaald aspect gestudeerd en andere verwaarloosd? Deze zelfreflectie zal het kind stimuleren te kijken naar wat zijn aandeel is in het behalen van een laag cijfer.

Door het boek heen worden tips gegeven. Er is een hoofdstuk apart voor het vak Nederlands. Een van de tips die mij verblijdde was dat geadviseerd wordt om te stimuleren te lezen. Lezen is enorm belangrijk voor taalvorming en in deze tijd van ontlezing is het tijd dat daar stil bij wordt gestaan. De tips voor het leren van talen zoals Engels, Frans en Duits zijn ook leerzaam voor anderen. Ik heb er zelf ook iets van opgestoken.

Beide boeken hebben een handzaam formaat en zijn bondig geschreven. Je hebt niet het idee dat je een lap tekst moet doorploegen voordat je kunt helpen of als je als leerling wil leren hoe je het beste kunt leren. Dat maakt deze boeken ook zo goed om als er een probleem met leren ontstaat, snel naar tips bij het desbetreffende vak te zoeken. Verder staan beide boeken vol met herkenbare cartoons, herkenbaar voor ouders maar ook voor kinderen of iedereen die ooit op school heeft gezeten. Wat het boek ook waarde geeft zijn interviews met mensen uit de onderwijswereld of ouders, bijvoorbeeld in “De huiswerkhulp voor ouders” een directeur van een college. En in het boek voor leerlingen een opleider van docenten.

Allen geven vanuit hun eigen ervaring en context advies. “De huiswerkhulp voor ouders” is een echte must voor een ouder die zijn/haar kind wil helpen met leren en “De huiswerkhulp voor leerlingen” is en echte must voor leerlingen die sneller en beter willen leren. Zij krijgen van mij dan ook de hoogste waardering.

Waardering: 10/10


Lees “De Huiswerkhulp” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.