De flow van het geluk – Emma Seppälä

Titel: De flow van het geluk
Auteur: Emma Seppälä
Uitgever: Lev
ISBN: 978 94 005 0718 0

We zijn er de hele dag maar druk mee. We werken keihard voor die volgende promotie, of om genoeg geld te verdienen. We moeten succes boeken, want als we succesvol zijn, dan…ja, dan zullen we gelukkig zijn.

Emma Seppälä is het daar niet mee eens. Seppälä, wetenschappelijk directeur van het Center for Compassion and Altruism (Stanford University) vindt dat we het helemaal verkeerd-om hebben. We worden niet gelukkig van succes. Nee. Succes is een gevolg van gelukkig zijn. Gezien haar rol als hoogste baas van een organisatie die compassie en altruïsme nastreeft is het niet heel verrassend dat ze vindt dat we wat meer aandacht aan ons eigen en elkaars welbevinden moeten geven. Gelukkig geeft ze haar claims de nodige wetenschappelijke ondersteuning. En niet zo een klein beetje ook; de lijst met bronnen beslaat meer dan 30 pagina’s van dit boek.

Kort gezegd komt het erop neer dat wij westerlingen zijn grootgebracht met het idee dat als we niet voor onszelf zorgen, niemand voor ons zal zorgen. Daardoor worden we zelfgericht en ontstaat een onvriendelijke sfeer. Maar de mens is van nature onbaatzuchtig, sociaal gericht en compassievol. Dus moeten we ervoor zorgen weer met onszelf in contact te komen. Meer in het hier-en-nu leven. Minder stress. Meer tijd voor jezelf en om even niets te doen. Zelfcompassie en vriendelijk zijn.

De onderwerpen die ze aansnijdt zijn allemaal niet nieuw. Ze verwijst ook naar de inmiddels bekende auteurs op het gebied van welbevinden als Brene Brown en Kirstin Neff. Die auteurs gaan veel dieper in op de materie. Seppälä leest wat dat betreft meer als een inleidende tekst, waarna je de verdieping bij de genoemde bronnen kun vinden.

Daarmee is “De Flow van het Geluk” een mooi boek voor eenieder die tot het inzicht is gekomen dat diens huidige leven geen geluk oplevert. Voor mensen die niet weten hoe ze vanuit dat inzicht verder moeten. Aan hen biedt “De flow van het geluk” een mooie gids om de eerste stappen te zetten naar een nieuw, gelukkiger leven. Voor de inmiddels wat meer ervaren lezer van dit soort literatuur voegt Seppäla weinig toe. Hoewel, misschien de kracht van herhaling…

Waardering: 7-/10


Lees “De Flow van het Geluk” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *