De eenvoud van aandacht – Cathelijne Esser

Titel: De eenvoud van aandacht, wat je zoekt is dichterbij dan je denkt
Auteur: Cathelijne Esser
Uitgever: Scriptum
ISBN: 978 94 631 9132 6

Leven vol aandacht, om alles te zien en te voelen wat zich om ons afspeelt, is een leven dat vol geleefd wordt. Wie wil dat nu niet? Alleen is dat moeilijk in deze tijd vol afleiding. Het vergt dat we luisteren. Alleen is dat woord in onze opvoeding min of meer equivalent geworden aan “gehoorzamen”. Cathelijne Esser wilde de oplossing vinden: “Te midden van de twijfels, angsten en onzekerheden die ook ik dagelijks ervaar in alle soorten situaties, en die nu eenmaal horen bij mens-zijn, ontstond er een verlangen gemakkelijker te kunnen putten uit de bron van innerlijke wijsheid. Hoe vind je die bron? Door te luisteren.” (p.13)

Niets nieuws

Ze ging op onderzoek en kwam op de proppen met zeven sporen die je kunt volgen om beter te luisteren en te leven vol aandacht. Ze moedigt ons aan om hiermee aan de gang te gaan. Te experimenteren. Esser, journaliste, probeert niet zelf het wiel uit te vinden, maar verzamelt de wijsheid die anderen al hebben verzonnen. Daardoor komt ze in “De eenvoud van aandacht” niet met nieuwe inzichten of ideeën. Wat ze wel doet, is oude ideeën en inzichten op overzichtelijke wijze toegankelijk maken. Ze bespreekt zaken als geweldloos luisteren, “luisteren naar je hart”, flow, synchroniciteit en niet-doen op een manier die voor iedereen goed te volgen zijn.

Waardevol naslagwerk

Dit boek vereist geen blind vertrouwen in de wijsheid van de goeroe, zoals bij veel spirituele boeken. Het is ook geen spiritueel boek. “De eenvoud van aandacht” is een bron van inspiratie voor wie een leven wil dat voller geleefd wordt en -inderdaad- net even wat makkelijker verloopt. Het is een introductie in een aantal methodieken die je zelf kunt toepassen en bevat voldoende verwijzingen voor wie een bepaald thema meer wil uitdiepen.

Zelf werd ik zeer geraakt door de inzichten die Esser via Jaap Voigt deed. Hij had het gevoel dat het ritme van de seizoenen niet klopte. Kort gezegd komt het hierop neer: wij hebben ooit bepaald dat de zomer begint op 21 juni, als de zon de kreeftskeerkring bereikt. Alleen is dit de dag met het meeste daglicht. Dus eigenlijk is het logischer dit als het hoogtepunt van de zomer te zien. Onze kalender loopt dus zes weken achter op de natuur. “De seizoensindeling zoals wij die nu kennen bestudeerde hij opnieuw en hij ontdekte dat we het ritme van de seizoenen onvolledig ervaren doordat onze huidige indeling achterloopt op wat er in de natuur plaatsvindt.” (p.157). Dat dit inzicht overeenkomt met de energiekalender uit de I Tjing ontdekte hij later.

Een les voor iedereen

De manier waarop Esser lessen van duizenden jaren oud vertaalt naar de moderne context is zakelijk en helder. Ze biedt voldoende ideeën en handreikingen aan, zonder ons gelijk te overspoelen met informatie. Daarbij beperkt ze zich bewust tot de essentie: “Er is veel over luisteren te zeggen, maar ik heb bewust gekozen het compact te houden. Een dik boek zou geen aanmoediging zijn snel te beginnen met waar het hier om draait, toch? Bovendien neem ik zelf ook het liefst olifantenpaadjes, als dat zo uitkomt.” (p.24)

En gelijk heeft ze. Dus laten we beginnen!

Waardering: 8/10

Lees “De eenvoud van aandacht” zelf!

Koop bij bol.com

Over JP

Heel eerlijk? Ik hou helemaal niet van lezen. Ik snap er niets van dat mensen in hun vrije tijd wegkruipen in een hoekje met een boek op schoot. Ik heb mijn vrije tijd hard nodig om naast mijn werk als manager in een zorginstelling een sociaal leven in stand te houden. Maar ik hou er wél van om de wereld een stuk beter te begrijpen. En non-fictie boeken zijn daarvoor, zelfs in tijden van internet, een machtig instrument. Het schrijven van recensies helpt mij mijn aandacht te focussen en om de boeken die ik lees volledig te begrijpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.