Chowa – Akemi Tanaka

Titel: Chowa
Auteur: Akemi Tanaka
Uitgever: Ten Have
ISBN: 978 90 259 0735 8

Wil je meer balans in het leven? Akemi Tanaka brengt ons wijze lessen uit Japan.

Het is een onmiskenbare trend: we kijken steeds meer naar het Oosten in de hoop op antwoorden. Wil je beter slapen? Neem dan een bosbad (Shinrin-Yoku).Wil je een “gelukkiger bestaan”? Zen! Meer genieten van het hier-en-nu? Ichigo-ichie. Wil je ontdekken welke richting je op moet met je carrière? Ikigai!

Er zijn zoveel boeken dat het je haast zou gaan duizelen.. Gelukkig is daar Akemi Tanaka met haar boek over balans, “Chowa“. “Chowa biedt probleemoplossende methoden die niet zozeer om het einddoel gaan, maar meer over de manier waarop je de tegengestelde krachten die het leven zo vaak op ons uitoefent, in balans kunt brengen; of het nu thuis is, op het werk, in onze studie of onze persoonlijke relaties”(p.11). Chowa is ook geen einddoel, want: “We stoppen nooit met het oefenen in Chowa – de balans is altijd een balanceer-act” (p.96)

Chowa” betekent letterlijk “de zoektocht naar balans” of “de zoektocht naar harmonie”. Aangezien Akemi Tanaka een telg is uit een oude samoerai-familie, zou je verwachten dat ze in haar boek een sterk Japans-traditionele toon zou aanslaan. Maar nee: “Ik heb altijd gevonden dat het woord ‘harmonie’ een wat valse bijklank had. Het deed me denken aan brede glimlachen en flower power-slogans uit de jaren zeventig” (p.13).

Akemi Tanaka leert ons in haar boek weliswaar veel over de oude Japanse filosofieën, maar ze neemt ook een uiterst kritische houding in ten opzichte van de manier waarop de Japanse maatschappij is ingericht. Dat komt voor een heel groot deel voort uit haar eigen levensgeschiedenis.

Leef je eigen leven

Na een ongelukkig huwelijk besloot ze zich niet langer meer te conformeren. Als gescheiden vrouw was ze in eerste instantie een sociale paria. Dat werd nog erger toen ze een Brit trouwde. Inmiddels woont ze in Engeland, waar ze regelmatig in Kimono rondloopt. Haar sociale positie komt overeen met die van zoveel geëmigreerden: ze hoort nergens écht helemaal bij. In Engeland is ze “die Japanse”, in Japan is ze te verwesterd. Dat is een positie die ongetwijfeld af en toe pijnlijke momenten oplevert: “Ik heb mijn hele leven lang alles op mijn eigen manier gedaan – ik was altijd net even anders dan anderen zou je kunnen zeggen – en ik ben daarom heel vaak gepest en uitgescholden.” (p.95)

Maar, het stelt Tanaka ook in staat om zowel de Japanse als de westerse omgangsvormen semi-objectief te observeren. Ze pikt uit beide culturen de sterke punten en bekritiseerd de zwakkere punten. Maar hoewel ze haar Japanse opvoeding kritisch tegen het licht houdt, gelooft ze nog in de essentie: we moeten zoeken naar een levensstijl met balans. En dat is een continu proces:

Chowa, of balans is geen eindpunt, maar een balanceer-act

“Ik hoop dat je door het leven van dit boek bent gaan beseffen dat chowa op zich niet het einde is. Dit boek gaat dan wel om het ‘vinden van onze balans’, maar dat is niet het einde van onze reis. Onze balans is die ‘geesteshouding’ van waaruit we kunnen leren wat milder naar onszelf te kijken, beter gezelschap te zijn voor anderen en actief bezig te zijn met vrede in onze gemeenschap” (p.95)

Bij alles wat ze beschrijft staat voor Akemi Tanaka één ding voorop: echte harmonie draait niet om je aanpassen aan de groepsdruk. Het gaat erom dat je jezelf durft te zijn, open staat voor de ander en bewust in het leven staat. Alleen door actief in het leven te staan kun je geluk bereiken: “Hou van het geluk. Hou van het lot. Hou van het leven. Wij maken onze eigen harmonie” (p.257).

Waardering: 7,5/10


Lees “Chowa” zelf!

Over Jeroen L

Eén van de oprichters van LekkerLezen.net. In het dagelijks leven actief als bedrijfskundige/docent, 's avonds het liefst met de neus in een goed boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.