Big Magic – Elizabeth Gilbert

Titel: Big Magic
Auteur: Elizabeth Gilbert
Uitgever: Cargo
ISBN: 978 90 234 9693 9

“Big Magic” is een boek over creativiteit en inspiratie. Creativiteit blijft een ongrijpbaar iets en iedereen die zich ermee heeft bezig gehouden of er naar op zoek is, weet ook hoe vluchtig de inspiratie ervan is. Elizabeth Gilbert, de schrijfster van Eten, Bidden, Beminnen en Het hart van alle dingen, heeft met Big Magic een totaal ander boek geschreven dan we van haar gewend zijn. Haar Eten, Bidden, Beminnen was een enorme bestseller die verfilmd is met Julia Roberts in de hoofdrol. Haar Het hart van alle dingen was daar qua verkoopcijfers niet mee te vergelijken maar is in mijn ogen wel een indrukwekkende, literaire prestatie, vooral als je jezelf kunt overtreffen. Met “Big Magic” heeft Elizabeth Gilbert zichzelf overtroffen.

“Big Magic” is een non-fictie boek over creativiteit, iets wat wezenlijk is aan de mens maar wat we niet altijd goed begrijpen. Het liefst zouden we inspiratie ervan in een potje willen doen en er al naar gelang er behoefte aan is er gebruik van maken, en dat is eigenlijk iedere dag. Schrijvers, kunstenaars en mensen die iets creëren zijn veel met inspiratie en creativiteit bezig en het is ook van hen dat we veel hierover kunnen leren. Gilbert beschrijft in haar boek hoe magisch het creëren van iets eigenlijk is, of het nu een eenvoudig gedicht is, een simpele brief of juist een meesterwerk, de magie erachter is hetzelfde.

Wat haar boek anders maakt dan andere boeken over creativiteit is dat ze de druk om te creëren wil verminderen bij mensen die iets met hun creativiteit willen doen en speelsheid terugbrengen in datgene wat we doen, ambiëren en nastreven.

In de huidige maatschappij lijkt alles geldelijk verzilverd te moeten worden. Kunst moet geld opbrengen, terwijl de doodles die je iedere dag met veel plezier in je agenda maakt niemand iets hoeft te interesseren. Uiteindelijk moet je het voor jezelf doen en dat is de grootste waarde ervan.

Gilbert blijft daarbij eerlijk naar de lezer toe. De meeste zelfhulpboeken vragen wat je het liefste zou doen als je succes zou kunnen hebben met datgene wat je het liefste deed. Zij stelt de vraag anders, in de trant van: “Zou je nog steeds datgene willen doen wat je graag wil doen, ook al zou je er niet succesvol mee zijn en er misschien nooit iemand naar je werk zou omkijken?” Het is juist deze vraag die de lezer bevrijdt van de druk om te presteren waardoor je vrij en speels met creativiteit kunt omgaan. Uiteindelijk moet je het voor jezelf doen en dat is het hoogste goed.

Het boek is heerlijk om te lezen omdat niets hoeft en niets moet. Door de anekdotes die Gilbert in het boek heeft opgenomen, over zichzelf als schrijfster waarbij ze ook haar mislukkingen toont die hilarisch zijn, maar ook door quotes van andere creatievelingen is het boek een schat aan inspiratie. Haar voorbeelden illustreren hoe menselijk het is om niet perfect te zijn. Juist in die imperfecties schuilt ook magie. Bovendien leer je er weer van en is het een tree op de ladder omhoog.

Dit boek pak je iedere keer op als je een dosis inspiratie nodig omdat je creatief wilt zijn. Daarbij hoef je echt geen gevestigde kunstenaar of schrijver te zijn. Eigenlijk gaat “Big Magic” ook over de kunst van het leven waarbij je relaxed je taken op je neemt. Van dit soort boeken zouden er meer moeten zijn. Ik denk dat dit boek per ongeluk een zelfhulpboek is geworden voor lezers.

Dit boek krijgt van mij een dikke 10!

Waardering: 10/10


Lees “Big Magic” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *