Bewustzijn, het nieuwe kapitaal – Brandon Bays & Kevin Billet

Titel: Bewustzijn, het nieuwe kapitaal
Auteur: Brandon Bays & Kevin Billett
Uitgever: Forum
ISBN: 978 90 492 0130 2

“Bewustzijn, het nieuwe kapitaal” is een zelfhulpboek, waarin de lezer wordt aangespoord om zijn “eigen-ik” te leren kennen, de diepste kracht die in ieder van ons schuilt. Wat zijn je krachten? Waar liggen je passies? Waar ben je bang voor? Alles, om uiteindelijk voor jezelf te achterhalen waarom je op deze wereld bent.Â

Hierbij putten Bays en Billett sterk uit diverse spirituele tradities: de nadruk op “grace” verraadt een Christelijke oriëntatie, maar het “laten gebeuren” en meegaan met de flow laat zien dat ook de Oosterse tradities, zoals het Boedhisme en Taoïsme hun invloed op beide auteurs hebben gehad. Uit al deze tradities hebben de auteurs de “Journey” ontwikkeld. De kern van hun ideeën: als je je open stelt voor de plannen die “het universum” met je heeft, dan zal je leven worden overspoeld door overvloed en rijkdom.

“Bewustzijn, het nieuwe kapitaal” is zeer persoonlijk geschreven. Beide auteurs beschrijven hun eigen bewustwordingsprocessen en schromen zeker niet om te laten merken dat ook zij zo hun fouten hebben gemaakt. Natuurlijk vertellen Bays en Billett, zoals je dat van Amerikanen verwacht, een groot aantal anekdotes, waaruit moet blijken hoe goed het “Lot” het met hen voorhad. Mooie verhalen, dat zeker, maar af en toe bekruipt je toch het gevoel dat je bij een Amerikaanse TV-dominee bent terechtgekomen. De positieve levenshouding is prachtig om te zien, maar tegelijkertijd maakt het bij mij wat ongemakkelijke gevoelens los. Vooral de stelling dat je eigenlijk slechts een werktuig bent van “grace” en je ego alleen maar in de weg zit, komt niet bepaald overeen met de culturele overtuigingen die wij Westerlingen nu eenmaal met de paplepel ingegoten worden.

Als je mee kunt gaan met de redenatie van de auteurs, en als je dit soort dingen daadwerkelijk kunt geloven, zal het leven ongetwijfeld een stuk prettiger op je overkomen. Maar als je een nuchtere Hollander bent, die gelooft in ratio, dan is het meeste dat dit boek te bieden heeft voor jou oninteressant en eigenlijk vooral amusant. Maar zelfs voor de nuchtere Hollander (die bereid is om over zichzelf en zijn wereldbeeld na te denken) bevat dit boek goede inzichten en wijze lessen.

De vraag is echter of deze nuchtere Hollander door de schrijfstijl niet wordt afgeschrikt. Soms begint een hoofdstuk met een zin van vier of vijf regels. Zinnen die veel termen bevatten die ongetwijfeld een bepaalde lading bevatten, maar waarvan de lading helaas niet altijd even duidelijk is. Zinnen, die zo ingewikkeld geschreven dat je ze meerdere malen moet herlezen, om uiteindelijk de hoop op te geven ze ooit te begrijpen. Ik vraag me af of ik, als ik niet had toegezegd dit boek te recenseren, erin geslaagd was het tot het eind uit te lezen.Â

Maar gelukkig is het niet allemaal zo vaag en wollig. De anekdotes zijn luchtiger en leesbaarder en wat mij betreft het meest lezenswaardige deel van “Bewustzijn”.


Lees “Bewustzijn, het nieuwe kapitaal” zelf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.