Alles is onderhandelbaar – Meg Myers Morgan

Titel: Alles is onderhandelbaar
Auteur: Meg Myers Morgan
Uitgever: Lifestyle|Karakter
ISBN: 978 90 452 1767 3

Meg Myers Morgan is dé uitgelezen persoon om een boek te schrijven over onderhandelen (vindt ze). Zij is namelijk de moeder van de beste onderhandelaar ter wereld. Haar dochter (6) krijgt namelijk altijd wat ze wil.
Als je in deze inleidende zinnen opmaakt dat je het boek “Alles is onderhandelbaar” niet al te serieus moet nemen, dan heb je het goed begrepen. De titel suggereert dat we hier te maken hebben met een boek dat je gaat helpen bij zakelijke besprekingen, of om conflicten op te lossen. De ondertitel “5 onderhandelingstactieken om te krijgen wat je wilt” versterkt het gevoel dat je hier te maken hebt met een serieus leerboek.

Maar dan komt de inhoud en blijkt dit boek helemaal niet te gaan over onderhandelingen. Dit boek is stiekem een zelfhulpboek, gericht op persoonlijke groei. Het gaat over het inrichten van je leven op een manier die bij je past. Ja, daar zal af en toe bij onderhandeld moeten worden, maar daar gaat dit boek niet over. Eerder gaat het over alles rondom de onderhandelingen, behalve de daadwerkelijke onderhandelingen.

Vreemd genoeg gaat “Alles is onderhandelbaar” alleen over de persoonlijke groei van vrouwen. Want die hebben dat nodig, mannen niet. Mannen zijn namelijk sterk en krachtig, terwijl vrouwen nog een zetje nodig hebben. En dus schrijft ze het boek alleen maar over vrouwen.

Verwrongen man-beeld

Meg Myers Morgan slaat met haar gender-ideeën finaal de plank mis. En eigenlijk had een redacteur moeten ingrijpen om de enorme bullshit die ze op papier heeft gezet te weren. Volgens de schrijfster zitten vrouwen elkaar de hele tijd te beconcurreren en houden ze elkaar daardoor klein. Dat stuk zou nog prima kunnen kloppen. En volgens mij geldt het in haar geval zelfs nog steeds. Want ondanks het feit dat Myers-Morgan carrièrecoach is, inspirational speaker én hoogleraar is, sijpelt er regelmatig een soort minderwaardigheidsgevoel tussen de door haar geschreven regels door. Door vrouwen te verwijten elkaar klein te houden, en dit ook naar zichzelf uit te strekken, maakt ze zichzelf -in haar eigen boek- kleiner dan ze verdient.

Maar mannen…die doen dat niet, volgens deze dame. Mannen hebben zelfvertrouwen en zijn doelgericht. Mannen weten hoe het leven werkt (ja, je mag nu bulderend lachen). Een voorbeeld: “Mannen prikken niet doelloos in hun eten, en vergelijken zichzelf niet de hele tijd met andere mannen” (p.33) schrijft ze, daarmee volstrekt negerend dat mannen berucht zijn om hun (ongezonde) ambities en onderlinge concurrentie.

Of: “Zonder constant door elkaar te worden bedreigd (..) hebben mannen alle tijd van de wereld om allerlei zooi uit te vinden en er twee keer zoveel voor te worden betaald”. (p.33).

Toegegeven, haar visie op de verschillen tussen mannen en vrouwen zijn een verademing in vergelijking met het vaak door feministen verkondigde idee dat mannen de bron zijn van alle geweld, oorlog en onderdrukking. Maar het is net zo’n volkomen onzin. Mannen zijn net zo onzeker als vrouwen. Misschien nog wel meer, want een groot aantal mannen gaat gebukt onder het aangeleerde idee dat kwetsbaarheid en onzekerheid ons tot “mietjes” maken. Daarom is er ook een markt voor boeken zoals “Fit, rijk & Slim”. Bestel dat boek online en je kunt gewoon in de veiligheid van je eigen hol werken aan je zelfvertrouwen. Dat hoeft verder niemand te weten! Vrouwen praten over gevoelens, teveel mannen stoppen de gevoelens weg.

En het stomme is: door haar verhaal zo op papier te zetten, vervreemdt ze een enorme potentiële doelgroep, die wel degelijk iets aan haar boek zou kunnen hebben.

Wat wil je in het leven?

Neem de manier waarop Myers Morgan spreekt over keuzes. We hebben vaak het idee dat een keuze “enorm” is. Je kiest een studie, waarmee je je hele carrière vastlegt. Je kiest een auto, waar je vervolgens 10 jaar aan vastzit. En laten we niet beginnen over relaties…
“Keuze is het pad naar je verlangens. Daardoor voelen keuzes voor jou overweldigender aan, maar dat hoeft niet, want verlangens zijn groot en keuzes zijn klein (…) De meeste keuzes zijn zo klein, dat je maar een klein beetje opschiet, maar als je door je keuzes een klein beetje achteruit gaat, zijn ze gemakkelijk te corrigeren. Wees opgetogen door keuzes. Het belangrijkste is nog dat je als je eenmaal keuzes hebt gemaakt, je jezelf het beste een lol kunt doen en je aan je keuzes kunt houden.” (p.137)

Met deze zin vindt Myers Morgan de Gulden Middenweg tussen het idee dat keuzes je vastleggen en het idee dat je eigenlijk altijd vrij bent om op je keuzes terug te komen.  Het zijn dit soort momenten dat Meg Myers Morgan op haar best is. Inspirerend en prikkelend. Door dit soort pareltjes ben ik blij dat ik het boek niet aan de kant heb gesmeten toen de flagrant onzinnige verhandeling over man/vrouw voorbijkwam.

Het maakt dat ik blij ben dat ik door het vrouwen-zijn-zielig-en-hebben-hulp-nodig-slachtofferdenken hen heb gelezen en heb doorgezet. Want “Alles is onderhandelbaar” is dan weliswaar volstrekt niet het boek dat het pretendeert te zijn, maar het is wel degelijk een zinnig stukje schrijfwerk.

Waardering: 7/10


Lees “Alles is onderhandelbaar” zelf!

Bekijk de TedTalk van Meg Myers Morgan

 

 

One Comment

  1. Antoinette

    Wat een mooie recensie! Ik ga dit boek toch op mijn leesplank erbij zetten. Twijfelde nog teveel of de inhoud mij zo liggen, maar ik ben nu toch te nieuwsgierig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.