Zandstorm – Jean Risse

Titel: Zandstorm
Auteur: Jean Risse
Uitgeverij: Deurenberg BV
ISBN: 978 90 70 246 730

Het boek “Zandstorm” van Jean Risse introduceert zich middels de achterflap als een waargebeurd verhaal over een stel dat naar Afrika vertrekt om daar wat “goeds” te doen, maar dat op de grens van het bestemmingsland wordt getroffen door het onheil, als een van beiden overlijdt. Met zo een introductie verwacht je als lezer een verhaal over hoe de achtergebleven partner zijn leven weer probeert op te pakken, en along the way nog wat anderen wil helpen. Dit blijkt echter niet het geval te zijn.

Het noodlot slaat pas toe nadat we meer dan 160 pagina’s de tijd hebben gehad om Antoinette te leren kennen, deels vanuit haar eigen verhaal, deels vanuit het verhaal van Jean. 160 pagina’s waarin Jean verteld over hoe ze elkaar leerden kennen, hoe het idee voor de reis ontstond, hoe de voorbereidingen verliepen en hoe ze op weg gingen. 160 pagina’s, ook, waarin het voor de lezer onmogelijk is om niet ook een beetje van Antoinette te gaan houden. Maar… op de achterflap stond toch iets over overlijden? Dan is het natuurlijk niet zo handig om je al teveel in het verhaal in te leven.

En inderdaad, rond pagina 170 worden zowel Jean als Antoinette ziek. Jean komt er snel bovenop, maar met Antoinette gaat het bergaf. We worden geconfronteerd met de pijn van een man die zijn grote liefde ziet lijden, maar we worden ook geconfronteerd met het krakkemikkige gezondheidssysteem in Afrika.

Het gezondheidssysteem faalt, een repatriatie naar Zuid-Afrika komt niet op tijd, en Antoinette overlijdt inderdaad. Het boek veranderd, begrijpelijk, meteen van toon. De eerdere toon van positiviteit, hoop en levenskracht, maak plaats voor vertwijfeling, verdriet en schuldgevoel. “Had ik maar…” is een belangrijke gedachte die door dit deel van het boek zweeft. Een gedachte die je als lezer helaas niet loslaat.

De persoonlijke stijl, de openheid van de auteur, of eigenlijk auteurs want sommige hoofdstukken lijken direct uit het dagboek van Antoinette te komen, sleept je mee.
Ik heb Antoinette nooit gekend, maar na lezing van “Zandstorm” voelt het alsof ook ik iemand heb verloren.


Zandstorm zelf lezen?

– Helaas, niet meer leverbaar –

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.