Wat je als BBQ liefhebber moet weten – Steven Raichlen

Titel: Wat je als BBQ liefhebber moet weten
Auteur: Steven Raichlen
Uitgever: Karakter
ISBN: 978 90 452 1557 0

Het is een graad of 27. Ik zit in de tuin dit stukje te schrijven. Uit de tuin van de buren klinkt gepraat en gelach. Soms word het gesprek onderbroken door het gegil van blij spelende kinderen. Rook stijgt op en ik weet: vanavond krijg ik weer een bordje met heerlijk bereid vlees. Want dat doen mijn buren altijd wanneer de BBQ aan gaat. Hoe toepasselijk dan, dat dit stukje gaat over “Wat je als BBQ liefhebber moet weten? Een boekje waarin “BBQ Goeroe” Steven Raichlen in 400 vragen het antwoord geeft op alles wat je niet durfde te vragen.

Maar waarom zo een boek, vraag je je misschien af? Ik wel, in ieder geval. Want leert niet elke jongetje (en steeds meer meisjes ook) alles wat je moet weten van zijn vader? Nou, nee. Blijkbaar niet.

Geen BBQ cursus

Raichlen wil met dit boek een gat opvullen dat hem opviel tijdens zijn workshops. Mensen stelden hem namelijk allerlei vragen. “Zowel mannen als vrouwen stelden goede vragen, maar stonden vaak niet toe dat erop werd geantwoord. Koken wordt tenslotte op allerlei cursussen, op televisie en zelfs op de middelbare school onderwezen, maar barbecuelessen komen nauwelijks voor” (p.7). Hij constateert dat vrouwen vaak al snel vragen stellen, terwijl mannen door hun ego in de weg worden gezeten. “Ze hadden het gevoel dat er van ze werd verwacht dat ze experts waren en durfden geen gaten in hun kennis toe te geven” (p.7)

En die kennisgaten, daar had ik er veel van. Wat voor mij een BBQ is, blijkt slechts één van de vele soorten barbecue. En ook het spectrum aan gerechten dat je op de BBQ kunt bereiden blijkt vele malen groter dan ik altijd gedacht heb. Ik sta redelijk intuïtief achter het rooster met vlees te schuiven, maar Raichlen komt met allerlei handige tips om de temperatuur van de kolen (zonder hulpmiddelen) te meten én te reguleren. Bovendien somt hij heel handig op welk vlees welke temperatuur nodig heeft.

Uitgebreid

Ook gaat hij diep in op de diverse types barbecue. Sommige daarvan zijn trouwens uitermate prijzig en dus ook echt geschikt voor de echte BBQ-snob.

Hij bespreekt brandstoffen, het aanmaken van de barbecue, technieken, (voedsel-)veiligheid en schoonmaken en onderhoud. Maar ook de planning en (niet onbelangrijk) de smaakmakers en sauzen staan volop in de schijnwerpers. En nee, daarbij gaat het niet om die flesjes uit de supermarkt, maar om echte -vers gemaakte- sauzen en “rubs”.

“Wat je als BBQ liefhebber moet weten” staat dus vol met heerlijke pareltjes van BBQ kennis. Dit jaar staat ons een bijzonder smakelijk barbecueseizoen te wachten.

Waardering: 7,5/10


Lees “Wat je als BBQ liefhebber moet weten” zelf!

Koop bij bol.com

Over Jeroen L

Eén van de oprichters van LekkerLezen.net. In het dagelijks leven actief als bedrijfskundige/docent, 's avonds het liefst met de neus in een goed boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.