Vuur – Steven Raichlen

Titel: Vuur
Auteur: Steven Raichlen
Uitgever: Karakter
ISBN: 978 90 452 1863 2

Ik dacht wel dat ik kon barbecueën. Dat heb ik immers van mijn ouders geleerd. Kolen in de bak. Strategisch geplaatste aanmaakblokjes en dan wapperen en blazen tot het mooi gloeit. En dan gaan de frikandellen, hamburgers en speklapjes op het rooster. Lekker.

Wist ik veel!

Barbecue is zoveel meer!

Barbecueen blijkt veel meer te omvatten dan de heerlijke avonden die ik me herinner. Zo blijkt er met Steven Raichlen een ware bbq-goeroe te bestaan. Ergens eind vorige eeuw begon hij te schrijven over de “cultuur en praktijk van het roosteren van vlees”. Inmiddels heeft hij 31 boeken op zijn naam staan, waaronder “Wat je als BBQ liefhebber moet weten” dat al eerder op deze site werd. En nu dus “Vuur, de nieuwste recepte van wereldwijde nr.1. BBQ Bestsellerauteur Steven Raichlen”. Want, zoals Raichlen schrijft: “dat grillen, net als alles in onze keuken en cultuur, zich blijft ontwikkelen” (p.1)

Brave new BBQ-World

Er gaat een hele nieuwe wereld voor me open. Raichlen begint met de basis: het kopen van een goede barbecue en beschrijft de voor en nadelen van de vele soorten: houtskool, gas, hout, er blijken zelfs houtbarbecues te bestaan. Het gaat over de verschillende brandstoffen, gereedschappen (tangen, borstels, roosters enzovoort) en de verschillende manieren van grillen.

Verschillende grill-wijzes

Hoe moeilijk kan het zijn? Je legt het vlees op het rooster, draait het af en toe…en dan is het klaar. Ja, zegt Raichlen: “Oké, dat is één manier – en verreweg de populairste. Maar er zijn in totaal vijf methoden, plus nog een paar bijzondere methoden” (p.19). En zelfs bij het basale directe grillen komt hij met handige tips, zoals het maken van verschillende hittezones. Sommige van de andere methodes zijn redelijk traditioneel, anderen zijn (voor mij) ronduit revolutionair. Wat te denken van grillen op een zoutsteen? Het water loopt me in de mond.

Na dit eerste hoofdstuk, komt Raichlen met nog meer lekkers op de proppen, bbq in de winter, barbecue voor het ontbijt (hmmm…), voorgerechten, broden en pizza’s, salades. Daarna gaat er per belangrijke voedselgroep (bijvoorbeeld lamsvlees) een uitgebreid hoofdstuk in op de lekkerste recepten in deze klasse. En de fotografie is prachtig. Je proeft de bijzonder gekruide stukjes vlees.

Vegetariërs en vleeseters kunnen samen aan de dis

Oh, en ook de vegetariërs en veganisten hoeven niet op een stokje te bijten, want het hoofdstuk over tofu en groenten telt bijna 30 pagina’s en krijgt zelfs deze verstokte carnivoor zover te verlangen dit eens uit te proberen.

Ik ben blij dat het nieuwe barbecue seizoen eraan komt. Dit jaar ga ik in plaats van bbq-worstjes lekkere Noord-Afrikaanse lamsspiesen maken (p.178), met op kolen geroosterde groenten, ook bekend als Escavlidada (p.99), Texas Toast (p.84) en gegrilde kaneelperzikken met bourbon-basterdsuikersaus (p.288) na.

Waardering: 8-/10


Lees “Vuur” zelf!


Koop bij bol.com

Over JP

Heel eerlijk? Ik hou helemaal niet van lezen. Ik snap er niets van dat mensen in hun vrije tijd wegkruipen in een hoekje met een boek op schoot. Ik heb mijn vrije tijd hard nodig om naast mijn werk als manager in een zorginstelling een sociaal leven in stand te houden. Maar ik hou er wél van om de wereld een stuk beter te begrijpen. En non-fictie boeken zijn daarvoor, zelfs in tijden van internet, een machtig instrument. Het schrijven van recensies helpt mij mijn aandacht te focussen en om de boeken die ik lees volledig te begrijpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.