Succes door een positieve instelling – Napoleon Hill en W. Clement Stone

Titel: Succes door een Positieve Instelling
Auteur: Napoleon Hill en W. Clement Stone
Uitgeverij: Succesboeken
ISBN: 978-90-803960-8-1

Het boek“Succes door een Positieve Instelling” verscheen voor het eerst in het Amerika van de jaren zestig. Nu, ruim een halve eeuw later, is de Nederlandse vertaling verschenen. Het boek is een zogeheten “zelfhulpboek” en afficheert zichzelf als een waardevol boek voor de eigen persoonlijke ontwikkeling.

Gedurende 22 hoofdstukken illustreren de auteurs van het boek het kleine verschil tussen succes en mislukking: de mentaliteit. Succes komt met een positieve instelling, terwijl een negatieve instelling niets dan mislukking kan brengen. Bij het pleidooi voor een positieve instelling (PI), verwijzen de auteurs graag door naar andere zelfhulpboeken, die een aangrenzende discipline benadrukken. Elk hoofdstuk wordt, zoals vaak bij zelfhulpboeken, afgesloten met een aantal leidraden. Deze leidraden zijn als het ware het huiswerk voor de lezer.

De hoofdstukken zijn sterk anekdotisch van aard, waarbij Hill en Stone uitgebreid putten uit de enorme verzameling (auto-)biografiën die door succesvolle zakenlieden zijn achtergelaten. Veel verhalen over verkopers die van de ene op de andere dag besloten positief te denken en hierdoor ineens enorm veel successen behaalden, maar ook andere meer persoonlijke gebeurtenissen van vele personen. Bij iedereen die een positieve instelling had, kwam het uiteindelijk allemaal goed.

Door het grote aantal goed-aflopende anekdotes (en het negeren van mensen die niet geslaagd zijn) lijkt het boek op zijn best gezegd enigszins “biased” te zijn, maar dat is te verwachten, aangezien je iemand niet motiveert en triggert door hem de kansen op mislukking voor te houden. Wel is het “Tjakka-gehalte” af en toe toch wat te sterk.

Daarnaast is het boek door en door gedrenkt in godsdienstige uitingen. Bij elk probleem zou je eerst in gebed moeten gaan om door goddelijke leiding te ontdekken wat je moet doen. Voor een atheïst komt dit soms nogal storend over. Toch is met deze twee kritiekpunten niet gezegd dat “Succes door een positieve instelling” een slecht boek is. In tegendeel zelfs. Als je de godsdienstige elementen vertaald naar je eigen leefwereld (bijvoorbeeld: “Ga eerst in gebed” vervangen door “Maak pas op de plaats en denk even na”) blijkt maar weer eens te meer welke waarde een moment van reflectie heeft.

Ook het Tjakka-gehalte wordt de auteurs wat mij betreft vergeven, want hoe je het ook wendt of keert: de voorbeelden zetten je wél aan het denken. En, heel belangrijk voor een zelfhulpboek, ze motiveren je om na te denken over hou je de lessen uit het boek in je eigen leven kunt toepassen. Een puur persoonlijke noot: in de eerste week nadat ik begon met lezen zijn, denk ik, twee potentiële conflicten in de kiem gesmoord, puur en alleen door… een positieve instelling.

“Succes door een positieve instelling” is eigenlijk geen boek dat onder de categorie “lekker lezen” valt. Het is geen verhaal wat je even bij de openhaard doorneemt. Het is een boek dat vooral tot recht komt wanneer je er uitgebreid de tijd voor neemt. De eerste lezing duurde bij mij ruim twee weken,veel langer dan ik normaal voor een boek uittrek. De conclusie? Dit boek moet ik hoognodig nog een paar keer doornemen!


“Succes door een Positieve Instelling” zelf lezen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.