RQ – Dylan Evans

Titel: RQ. Hoe risico-intelligentie zorgt voor betere beslissingen in onzekere situaties.
Auteur: Dylan Evans
Uitgeverij: Maven
ISBN: 978 94 9047 439 0

“Er bestaan geen absolute garanties, want degene die die garanties geeft kan altijd failliet gaan, en er bestaan geen oersolide verzekeringen, want de verzekeraar kan insolvent worden.” (blz. 258).
Hiermee sluit Dylan Evans zijn boek “RQ. Hoe risico-intelligentie zorgt voor betere beslissingen in onzekere situaties” af. 

Evans stelt dat het belangrijk is om inschattingen te maken over de kansen die zich voordoen. Niet alleen in vage termen, maar duidelijk omschreven in percentages. Zo voorkom je dat mensen verschillende ideeën hebben over de kans of het risico.
Stel, je krijgt van je dokter te horen dat je een kleine kans hebt dat je een ziekte hebt. Je dokter denkt daarbij aan een kans van 10%, jij schat het in als een kans van 0,1%. Dat is toch een aanzienlijk verschil. Evans stelt overigens in zijn boek dat de risico-intelligentie van artsen overigens best laag is, bijvoorbeeld in vergelijking met weermannen.

In elk geval leidde het boek, of vooral de bijbehorende test die je kan vinden op www.rq-test.nl, tot veel discussie. In de test wordt gevraagd een inschatting te maken of een bewering juist is of niet en hoe zeker je daar van bent. De test is vooral erop gericht je na te laten denken over wat je weet en hierbij je zelfvertrouwen in te schatten. Doel is dat je zelfvertrouwen niet te hoog en niet te laag is.  De discussie ging erover of dit iets met het inschatten van je risico-intelligentie te maken heeft. Opvallend was hierbij dat degene met een lage score van mening is dat het niet veel zegt over de risico-intelligentie.

“RQ” is geen makkelijk boek om te lezen. Evans geeft veel voorbeelden, veelal uit de gokwereld en de Amerikaanse politiek en wisselt dit af met uitleg over wiskundige modellen  en onderzoeken. Dit gebeurt af en toe chaotisch door elkaar.  Evans wil je stimuleren je eigen risico-intelligentie te verbeteren. Hierdoor had ik meer oefeningen verwacht, die het boek helaas niet biedt. Ook voorbeelden op andere terreinen hadden het lezen makkelijker kunnen maken. Meer structuur , met kleine stappen en duidelijke oefeningen en minder gepraat eromheen zouden het boek ten goede komen.

Overtuigd van het belang van risico-intelligentie ben ik wel, na het lezen.  Het zette me wel aan het denken over hoe ik er bij mijn werk gebruik van kan maken.  Ik ga ermee aan de slag.

Waardering: 6 ½


Lees “RQ” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.