Wie ben ik en zo ja, hoeveel? – Richard David Precht

Titel: Wie ben ik, en zo ja, hoeveel
Auteur: Richard David Precht
Uitgeverij: Nieuw Amsterdam
ISBN: 987 90 468 0478 0
Taal:
Nederlands (Vertaald uit het Duits)

Achter deze rare titel zit een boek vol met interessante bevindingen uit filosofie, ethiek en neurowetenschappen. Precht zelf beschrijft zijn boek als een filosofische reis en dat is ook de grote rode lijn die de auteur volgt. Hij begint zijn hoofdstukken vaak met een historisch gebeurtenis waarbij een filosoof of een natuurwetenschapper met een bepaalde vraag bezig is, bijvoorbeeld Nietzsche die op zoek naar de waarheid over de mens is, Immanuel Kant die de mens vooral als een moreel wezen ziet of Niklas Luhmann die het maar steeds over liefde en passie heeft.

Maar het blijft niet bij geschiedenis. De vragen, waarmee de mensen toen al bezig waren, worden met veel diepgang toegelicht en meegenomen naar het heden. Antwoorden blijven echter, zoals het vaak is in de filosofie is, uit. Maar antwoorden geven is ook helemaal niet het doel van Precht’s boek. Zoals hij zelf zegt: “Vragen kunnen stellen is een vaardigheid die men nooit zou moeten afleren (…) Zou dit boek erin slagen bij de lezer het plezier in het denken te wekken en het te trainen, dan heeft het zijn doel bereikt.” En dat doet het boek ongetwijfelt. Vaak moest ik het even neerleggen en over het net gelezene nadenken. En nu dat ik het heb uitgelezen, wil ik het liefst nog een keer opnieuw beginnen.

Daar komt bij dat het heel makkelijk is geschreven zodat ook leken plezier in het lezen hebben en het goed kunnen begrijpen. Bovendien verkrijgt de lezer een goede gefundeerde basiskennis over de filosofie en belangrijke ontdekkingen in de neurowetenschappen en zelfs andere onderwerpen, bijvoorbeeld hoe het skelet van een Australopithecus aan de naam “Lucy” kwam of waar volgens eerlijke statistieken de gelukkigste mensen ter wereld leven. Precht bespreekt morele en ethische kwesties en helpt menigeen op de juiste weg of ten minste af van een negerende houding. Plotseling denk je erover na, hoe je moet omgaan met dieren, met andere mensen of hoe met jezelf.

De 34 hoofdstukken die allemaal een vraag als titel hebben zijn onderverdeeld in drie categorieën: Wat kan ik weten? Wat moet ik doen? en Wat mag ik hopen? Deze makkelijke indeling zorgt ervoor om snel bepaalde vraagstukken terug te kunnen vinden. Het boek eindigt in een uitgebreid literatuuropgave voor de lezers die wat meer de diepte in willen gaan en de bronnen willen achterhalen.

In Duitland al een grote bestseller heeft het boek zeker ook in Nederland deze titel verdient.


“Wie ben ik, en zo ja, hoeveel?” zelf lezen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.